Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skilsmässan tvingar Cleese på turné

Nästa år hoppas John Cleese kunna komma till Sverige med sin nya show - för att finansiera sin skilsmässa

- Allt hänger på hur han kan kombinera detta med sina filmjobb, säger promotorn Kjetil Kristoferson.

"En fånig kväll med John Cleese eller hur man finansierar sin skilsmässa".
Det är titeln på den legendariske underhållarens nya föreställning som han nu turnerar med i Norge.
Premiären var i lördags i Oslo.
John Cleese sticker inte under stol med att orsaken till turnén är pengar. Den bittra skilsmässan från ex-hustrun Alyce Faye kommer att kosta honom 20 miljoner dollar, motsvarande 140 miljoner kronor.

13 miljoner (hälften av vad han äger) nu, och sedan 1 miljon om året under de kommande sju åren. I en intervju i norska
Dagbladet säger han:
- Det är fullkomligt galet. Det har inte tagits hänsyn till att vi inte har gemensamma barn, vem som har dragit in pengarna i äktenskapet eller att jag har betalat en dyrbar utbildning för hennes son. Absolut fullständig galenskap.
- Det irriterar mig att i min ålder behöva ändra mitt liv för att tjäna ihop alla pengar hon ska ha av mig de närmaste sju åren. Jag hade hellre ägnat mig åt att ta det lugnt, dricka kaffe och läsa. Det har jag inte råd med nu.
Han säger att han till och med blivit av med sin lägenhet i London, men att det inte gör honom så mycket.
- Jag tyckte ändå inte om den.

Under showens första tio-elva minuter ägnar han sig åt hårda angrepp på exhustrun. Han visar en bild som föreställer henne vid en bankomat och säger "här förser hon sig med mina pengar". Och han undrar vad han själv kunde ha gjort med 20 miljoner dollar i stället for att "understödja botoxindustrin".
Efter attackerna på Faye går Cleese igenom sin karriär, stannar då och då upp för att gå in på ett program eller en person mer på djupet, som när han rörande talar om Graham Chapman och dennes död, och visar en upptagning av det humoristiska minnestal han höll på dennes begravning.

I Oslo mottas han som en kung - det jublas när han kommer in och han får en stående hyllning efteråt.
Turnen fortsätter nu under veckan genom Norge. I slutet av oktober börjar han i USA, där han kommer att ge 16 föreställningar.
Och enligt Kristoferson finns Sverige med i de planerna.
- Bara vi får ihop det schemamässigt.

Gunnar Rehlin/TT Spektra