Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad på el och el till bilarna

Nu skrivs och snackas det om elbilar lite varstans. Och regeringen delar sedan 2012 ut en supermiljöbilspremie på 40 tusen kronor till dem som köper nya bilar som uppfyller vissa uppställda krav – nämligen personbilar med utsläpp av max 50 gram koldioxid per kilometer, vilket till största delen då handlar om elbilar och laddhybrider.

Trots premien och andra förmåner är dessa så mycket dyrare än motsvarande bensinbilar att relativt få privatbilister har råd att köpa dem. Trafikverket säger så här: Det är klimatsmart att köra med elektricitet förutsatt att elproduktionen har låg klimatpåverkan. Punkt.

Där överlåter Trafikverket, likaså ministrarna Anna-Karin Hatt och Lena Ek (båda C) till bilköparen att ha stenkoll på vilken sorts el som har låg klimatpåverkan. För i det avseendet är det ju en enorm skillnad på el och el.

Har bilägaren ett avtal på el som producerats av förnybara energislag, då förblir utsläppen nära noll (Sveriges Natur 1.14) förutsatt att bilägaren laddar batterierna hemma.

Men hur blir det om hen laddar vid någon av de drygt 400 laddstationer som finns vid mackar och parkeringsytor lite här och där? Talar ägarna till de laddstolpar som distribuerar el om hur elen har producerats? Jag tror inte det.

Om den har producerats med förnybara energislag – inga klimatstörande utsläpp. Men om laddstolpen levererar el som producerats av kol och/eller urankraft så släpper bilen ut lika mycket växthusgaser som en bensinbil.

Slutsats: Eftersom laddstolparnas ägare inte tydligt talar om vilken sorts el de bjuder ut och så länge ägare till så kallade supermiljöbilar inte bryr sig om vilken sorts el de laddar sina batterier med, så kör det omkring elbilar på våra vägar, varav somliga är värda namnet, medan andra släpper ut lika mycket växthusgaser som bensinbilar. Men det syns inte…

Var det så regeringen menade med supermiljöbilspremien?

Birgitta Ohlsson (MP)

Alfta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel