Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med mediciner och ny tränare – så ska Emil Thyrén nå toppen: "Halva landslaget har samma problem"

Det tog ett år innan läkarna hittade svaret på Emil Thyréns problem – hyperaktiva luftrör. Med nya mediciner och en ny tränare ska han nu gå från talang till etablerad skidåkare. – Långlopp är den riktiga skidåkningen, säger han om den nya satsningen.

Annons

När vi träffas sitter Emil Thyrén på en restaurang i Orsa Grönklitt. Framför sig har han en välfylld tallrik med viltgryta, potatis och sallad.

Näringsdepåerna behöver fyllas på, vilket inte är så konstigt. Han har nyligen avslutat ett flera timmar långt och stenhårt pass med Lager 157 Ski Team, dit han har bjudits in för träning i samband med teamets läger i Dalarna.

– Det är jäkligt roligt att komma hit och träna med dom, och att testa på. Man flyttar gränserna, och märker att man klarar mer än vad man tror. Hade någon sagt till mig i fjol att jag skulle göra ett sånt här pass, så hade jag sagt att det inte skulle gå, säger Emil Thyrén.

Läs mer: Lars Ljung och Anton Järnberg om satsningen med Lager 157 Ski Team

Emil Thyrén under ett pass på rullskidorna i samband med Lager 157 Ski Teams lager i Orsa.

Utanför restaurangen råder högsommarvärme, och det är nu som Emil Thyrén lägger grunden inför vintern. Bara ett par veckor tidigare har han tagit studenten från skidgymnasiet i Östersund.

Så nu väntar en annan slags verklighet och vardag för den hårdsatsande skidåkaren från Trönö.

– Det blir en stor omställning. Man har haft träning på schemat varje dag, från skolan. Och sen blir man av med tränarna som man har haft. Men nu fick jag ju Lars (Ljung) som tränare, så det kunde inte ha blivit bättre.

Lars Ljung är söderhamnaren som driver Lager 157 Ski Team (tidigare Helsinge Ski Team). Ljung är känd som något av en långloppsexpert, vilket passar bra då Emil Thyrén förbereder sig för att staka sig in på just det spåret.

– Att ha Lars som tränare är en enorm tillgång för mig. Tanken är att jag ska glida över mot långlopp och det känns som att där är han klockren. Det känns som att han har koll på det mesta, en tillgång på alla fronter.

TV-klippet nedan: Lars Ljung om Emil Thyrén

Intresset för långlopp växer, och med det vässas även konkurrensen. En utveckling som bland annat bottnar i långloppens motsvarighet till världscupen – Ski Classics. Och att åka långt och länge tilltalar Emil Thyrén.

– Jag har alltid sagt att långlopp är den riktiga skidåkningen, jag har varken tyckt att det har varit roligt eller åkt bra på kortare distanser. Så det har blivit naturligt att man har åkt längre lopp. Det passar mig bättre och det är en roligare tävlingsform.

Han är bara 20 år, Emil Thyrén. Men det är nästan som att man väntar på att han ska dra till med något citat i stil med "det var bättre förr".

– Jag tycker att skidåkningen har gått lite åt ett tråkigt håll, med sprint. Skidåkningen från början var långt och länge, och att vara ute i skogen själv. Jag är väl lite gammalmodig kanske, säger han och ler.

Emil Thyrén går en ny verklighet till mötes – den utan träning på skoltid. För några veckor sedan tog han studenten från skidgymnasiet i Östersund.

Han fick ännu mer smak för långlopp i fjol, då han för första gången körde Vasaloppet. Det var någonting som han drömt om sedan han lärde sig att staka som tvååring.

Inte blev det sämre av att han dessutom fick känna på hur det är att ligga allra längst fram i klungan.

– Ja, jag var faktiskt uppe i delad ledning ett tag där. Men sen fick jag ryggproblem och sket i det. Men jag ledde mellan Risberg och Evertsberg. Det var en mäktig känsla att leda Vasaloppet, säger Thyrén och fortsätter.

– Man fick en nytändning och tände till efter Vasaloppet, det är roligaste loppet som jag har åkt. Allt folk och stämningen runt omkring, och så länge jag kunde köra ordentligt så gick det ju bra.

Vasaloppet är även den här säsongens stora mål – och en placering bland topp 50 ser han som fullt rimligt. Emil Thyrén ser annars fram emot vad han hoppas ska bli en skade- och problemfri säsong.

Emil Thyrén äter mediciner för att få bukt med sina hyperaktiva luftrör – ett tillstånd som är vanligt hos skidåkare.

Fjolåret förstördes till stora delar av en sjukdom som läkarna till en början inte lyckades diagnostisera.

Men till slut hittades anledningen till problemen – hyperaktiva luftrör.

– När man åker skidor och tränar och tävlar så mycket så andas man väldigt mycket luft. Bara för att man andas mer luft så klarar inte kroppen av att fukta mer luft. Det innebär att efter ett tag så blir det väldigt torr luft som man andas in. Då blir det som en stressfaktur på luftrören, som små sår, förklarar Emil Thyrén.

– Man åker lätt på förkylningar, och kan ha förkylningssymptom även fast man inte är förkyld. Man kan ha ont i halsen.

Är det någonting som du får leva med nu då?

– Ja, jag fick tre mediciner som jag går på. Nu är det klockrent, det är skönt att ha fått ett svar. Jag höll på ett år och letade någon som kunde säga vad det var. Sen jag började med medicinerna är det som natt och dag.

Inom skidvärlden är hyperaktiva luftrör ingenting nytt. Snarare tvärtom.

– Läkaren sa att han inte blev förvånad, eftersom halva landslaget har samma mediciner och samma problem. Det kommer som ett brev på posten när man tävlar och tränar kallt med extra torr luft.

Emil Thyrén på toppen av Orsa Grönklitt.

Även om han nu har tagit studenten så väljer Emil Thyrén, precis som många andra skidåkare, att bo kvar i Östersund. Där finns enligt honom de rätta förutsättningarna för en hårdare satsning.

Men han kommer att fortsätta att tävla för moderklubben Trönö IK, vilket fortfarande är klubben i både hans och hans familjs hjärta. Mamma och pappa bidrar mycket med sitt ideella arbete inom föreningen.

– Jag tycker det är viktigt att fortsätta att tävla för Trönö. Man ska hålla kvar vid sin klubb. Jag har haft så mycket stöttning av klubben genom åren, och jag vill ge något tillbaka för allt som dom har gett mig.

– Så när jag har tid och möjlighet försöker jag vara med och hjälpa till, hålla i träningar och sånt. Så mycket som jag har fått av klubben har jag ett ansvar att ge någonting tillbaka.

På tal om Trönö glider vi in på ett annat inslag av den kommande säsongens höjdpunkter – SM på hemmaplan i Söderhamn. Där hoppas han kunna vara med och slåss i toppen. Även om det då inte står något långlopp på schemat.

LÄS MER: Anders Södergren siktar på SM – vill kröna karriären på hemmaplan

– Det blir jäkligt roligt, mitt första senior-SM. Jag var eld och lågor när jag fick höra att det skulle gå i Söderhamn.

Distansen då, 15 kilometer klassiskt. Det är ju nästan som sprint för dig?

– Ja, det är kort. Men jag har ändå lyckats åkt bra på den distansen tidigare. Sen verkar det bli mycket stakning, så det är en fördel för en annan, som gillar att staka.

När Emil Thyrén lyfter blicken ännu längre bort mot horisonten så ser han framgångar på ännu större scener. Som alla skidåkare drömmer han om medaljer på VM och OS.

– Det är i tankarna såklart. Det är ingen omöjlighet att vinna både OS och Vasaloppet, det är det jag strävar efter.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning