Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopningsprovet visade felet – nu blir 21-åringen landslagsvallare: "Blodet var för dåligt"

Mjältproblem och svaga blodvärden satte stopp för den aktiva karriären. Men när en dörr stängdes så öppnades en annan för Markus Persson. – Det är ganska ovanligt i min ålder, säger han om jobbet med skidskyttelandslaget.

Annons

Markus Persson sitter ute på altanen i barndomshemmet i Bjuråker. Sensommarens september visar sig från sin bästa sida och här mellanlandar han för stunden.

Den senaste tiden har varit en blandning av känslor för 21-åringen. Det har handlat om lågmäldhet och besvikelse. Men samtidigt om en spänd förväntan på den nya utmaning som väntar runt hörnet.

Markus Persson laddar om hemma i Bjuråker. I vinter väntar nya utmaningar för 21-åringen.

Lågmäldheten handlar om att den unga skidåkaren, förstaårssenior för Hudiksvalls IF förra säsongen, har tvingats att lägga ner sin egen elitsatsning.

Från den aktiva karriären har han bland annat två JSM-medaljer i sprint, men den gånga vintern var det någonting som inte stämde i kroppen.

Till en början trodde han att det handlade om någonting så enkelt som att kroppen var sliten på grund av förhöjd träningsdos. Men det visade sig snart att det var någonting annat. I samband med SM i Piteå blev han slumpmässigt utvald för dopningskontroll.

– Man brukar ju få ett brev efter att man har tagit ett dopningsprov. Men nu ringde dom mig några dagar senare och sa att du måste gå på en hälsocentral och ta mer prover. Det är någonting i ditt blod som inte stämmer.

Han blev förvånad, samtidigt som tankarna började snurra i huvudet.

– Min första tanke var att jag hade fått i mig nåt som jag inte vetat om och att jag hade åkt dit för dopning. Men det var ju något fel på kroppen, blodet var för dåligt. Det var precis tvärtemot dopning.

Efter en del vidare tester kom svaret ganska fort, och med det en förklaring till varför kroppen inte hade känts hundraprocentig.

– Det handlar om problem med mjälten, att jag tränat väldigt hårt under lång tid. Till slut blev det för mycket för mjälten, så den började ta röda blodkroppar. Då blev blodet tunnare och tunnare och jag fick inte tillräckligt mycket syre till musklerna. När jag tränade kändes det som om att jag åkte på max, men det var bara på 70 procents nivå jämfört med tidigare, säger han om anledningen till att han inte kan fortsätta att satsa på skidåkningen.

Under sommaren har han funderat. Han hade långa överläggningar med tränaren Bengt Stattin om framtiden. Och om han måste lägga ner elitsatsningen, vad skulle han göra då?

Svaret på den frågan skulle ge med sig. En dag ringde telefonen och plötsligt öppnade sig en oväntad möjlighet. Vid andra änden fanns en representant från skidförbundet.

– Av en ren slump så hade vallachefen träffat Magnus Jonsson, som jag brukade träna mycket med förut. Magnus var även vikarie på skidgymnasiet när jag var där, och hade koll på att jag är intresserad av, och har känsla för, material, säger Markus Person.

Han fick frågan om han var intresserad att jobba som vallare för skidskyttelandslaget. Han behövde inte tänka länge, utan nappade direkt.

Efter en del arbetsprover kvalificerade han sig för uppdraget och i vinter kommer han att hänga med Wolfgang Pichlers landslag på världscupen och under VM.

– Normalt brukar man först få jobba ganska många år i IBU-cupen eller Skandinaviska cupen, det som är under världscupen. Det är jäkligt spännande, kul att jag får chansen att kliva in på högsta nivå direkt. Det är verkligen jättehäftigt. Och det är ganska ovanligt i min ålder.

Pressen på vallarna är stor, då åkarna räknar med att materialet ska fungera felfritt. Och ofta krävs snabba beslut inför stora tävlingar.

– Man har inte mycket att spela på utan man vill ligga så nära som möjligt med alla tester. Så när det är knappt in på start drar allt igång, och då ska det vara färdigt på en timme, säger Markus Persson och fortsätter.

– Det är mycket tävlingar på höga höjder i Europa och då kan det bli så att ett utlovat lågtryck med snö byts ut till regn precis innan första starterna går. Och då blir det plötsligt något helt annat.

Utöver ett spännande uppdrag som vallare så lockas Markus Persson även att få jobba i samma team som en viss skidprofil.

– Bara att få jobba så nära en som Wolfgang Pischler, det är en legend. En av världens framgångsrikaste tränare. Och han är ju riktigt speciell. Han blandar svenska, tyska och engelska och han är väldigt militärisk. Det är bara att följa.

Tiden fram till världscuppremiären kommer att handla en hel del om tester. Till en början i skidtunneln i Torsby, innan det blir färd norröver framåt höstkanten.

– Så fort det blir snö uppe i Idre, Kiruna, Bruksvallarna och däromkring så drar vi iväg dit och kör vallning, tester och provar nya produkter hela vägen fram till världscuppremiären.

Jakt är ett stort fritidsintresse för Markus Persson. En aktivitet som ofta utförs tillsammans med hunden Cera, självklart döpt efter skidvallat med samma namn.

Han har precis sålt sin lägenhet i Sollefteå, där han bodde under tiden på stadens skidgymnasium. Därav mellanlandningen hemma hos föräldrarna i Bjuråker.

Var han kommer att bo framöver är inte helt bestämt, men det lutar åt att det blir Hudiksvall eller Östersund.

Jag undrar om han någonsin vallade själv som aktiv, och om intresset för den konsten kommer därifrån.

– Nej. Lasse Jonsson på Fisher, han är från Hudiksvall, har alltid vallat åt mig de senaste åren. Men man har ju fått vara med och testa själv, och även uppe i Sollefteå på skidgymnasiet lärde vi oss en del om det. Jag har alltid haft intresset för material, jag tycker att det är spännande.

Han har heller inte uteslutit att han själv kommer att testa med en comeback som åkare i framtiden. Men först väntar årets skidskyttesäsong, och därefter en satsning med skidskyttelandslaget mot OS i Sydkorea 2018.

– På ett vis har jag lagt av, men jag tränar i stort sett lika mycket som tidigare. Jag ska inte säga att jag kommer att göra en ny satsning om två år, men jag vill kunna göra det om två år om jag känner för det. Så jag håller igång kroppen, säger Markus Persson, redo att skapa både rätt och glid och fäste för de svenska skidskyttarna i vinter.

LÄS ÄVEN: Mer skidor – Emil Thyrén satsar på långlopp med ny tränare

LÄS MER: Från 2013 – Persson tog brons på JSM

LÄS ÄVEN: Skidstjärnan utmanar söderhamnarna inför SM-veckan

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons