Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skickades hem med skallfraktur och blödningar i hjärnan

Femtonårige Jonas Wennberg kom till Bollnäs sjukhus med en fraktur på skallbenet och blödningar i hjärnan. Men läkaren missade skadorna och Jonas skickades hem med rådet att vila. Nu kritiseras läkaren av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Jonas Wennberg, hemma i villan i Älvkarhed tillsammans med pappa Lars och mamma Eva, säger att han inte tänker så mycket på olyckan som inträffade i Alfta ishall i slutet av förra året. Men sviterna, i form av nedsatt hörsel, kommer han att få leva med.

– Jag hör som en åttioåring på vänster öra fick jag veta efter senaste undersökningen, berättar Jonas.

Det var den 22 november som han under en ishockeymatch täckte ett slagskott från blålinjen, träffades av pucken i huvudet i höjd med vänster öra och började blöda. Läkaren på akutmottagningen vid Bollnäs sjukhus limmade ihop sårskadan och konstaterade hjärnskakning. Efter undersökning och fem timmars observation på sjukhuset skickades Jonas hem, trots att han inte kunde gå själv på grund av yrsel och kräkningar. Han fick åka rullstol ut till bilen.

De närmaste två dygnen blev en plåga för Jonas, berättar Eva Wennberg:

– Han kunde knappt gå, han bara raglade. Vi fick hjälpa honom att ta sig mellan sovrummet och toaletten. Ljus- och ljudskygg var han också. Rörde inte ens sin mobiltelefon, och då vet man att en tonåring mår riktigt dåligt, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar.

När Jonas inte blev bättre kontaktade Eva och Lars Wennberg Alfta hälsocentral, som skickade vidare till röntgen. Där konstaterades en fraktur på skallbenet och små blödningar i hjärnan. Jonas fördes i ambulans till Gävle sjukhus, där han blev kvar i tre dygn. Undersökningar visade att han hade blod bakom trumhinnan och att hörselben eventuellt var ur led.

I dag mår Jonas bra och har gjort comeback i hockeyrinken. Hans skada blev inte värre av att han inte fick rätt diagnos direkt, men Eva och Lars Wennberg valde ändå att anmäla händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Poängen för oss med att gå vidare till IVO är att vi vill uppmärksamma andra på att sånt här kan hända – att man inte alltid ska lita på läkare, även om man vill. Ibland måste man lyssna på sin egen intuition, säger Eva Wennberg.

IVO skriver i sitt beslut att det funnits risk för en vårdskada för patienten. Något som även vårdgivaren, Aleris specialistvård, kommit fram till i sin egen bedömning av fallet.

– Det är beklagligt att pojken inte skickades till Gävle redan från början, säger Gunilla Rundberg som är verksamhetschef för bland annat akutverksamheten på Aleris specialistvård i Bollnäs.

I beslutet konstaterar även IVO att myndigheten håller med i sjukhusets egen bedömning om att läkaren inte utförde arbetet enligt praxis.

– Det är jättebra att de kommit fram till samma slutsats som vi gjorde i vår utredning, att pojken skulle ha skickats till Gävle. Nästa steg skulle ha varit att remittera vidare så att man hade kunnat ställa diagnosen tidigare.

Efter händelsen har sjukhusets ledning pratat med personalen för att tydliggöra de gällande rutinerna.

– Läkaren har inte följt rutinerna. Vårdprogrammet är tydligt i hur man ska hantera ett sådant här fall. För att det inte ska hända igen har vi tagit upp det med våra läkare och poängterat att det är gällande vårdprogram som ska följas.

Den behandlande läkaren har inte fått några repressalier efter händelsen.

– Det här enskilda fallet gör inte att vi tar sådana åtgärder, säger Gunilla Rundberg.