Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket: ÄNTLIGEN!

HT:s politiska redaktör Patrik Oksanen konstaterar att en viktig delseger är vunnen, men jobben i Hudiksvall är inte räddade förrän Skatteverket får en tydligare statlig styrning om ansvaret att finnas i hela Sverige.

Efter en månadslång strid med ett massivt opinionstryck så har till sist förnuftet segrat hos Skatteverkets ledning. Eller förnuft och förnuft, det politiska trycket från alla håll blev till sist för övermäktigt. Generaldirektören Ingemar Hansson drar tillbaka förslaget att lägga ned skattekontoren i Hudiksvall och på åtta andra orter i väntan på en utredning om statliga jobb. Därmed gör Skatteverket precis det som den här ledarsidan krävde i sin första ledare i ämnet.

Skatteverkets förslag att lägga ned och flytta jobben till större orter blev en symbolfråga för statens ansvar för hela landet. Det blev en strid som kom att involvera anställda på alla kontor, politiker över parti- och länsgränser, allmänhet och debattörer och där kritiken växte undan för undan. En orimlig centraliseringspolitik i reflexartad användning blottlades och blev till ett nationellt debattämne. Plötsligt kom villkoren för områdena utanför stora befolkningscentra in i storstadens mediebrus och gick inte att vifta bort.

Kritikstormen blev till sist så stor, med riksdagsdebatt, utskottsutfrågning, avgångskrav på generaldirektören, utlovad utredning av statliga jobb och mumlande antydningar från drabbade ministrar om att det var illa. Ändå stod Skatteverket pall längre än någon annan myndighet skulle ha klarat av, med finansministerns stöd. Men till sist blev priset för högt för finansminister Magdalena Andersson att försvara Skatteverkets förslag. Vad som blev strået som knäckte kamelens rygg lär vi aldrig få veta men med rekordmånga spelmarker på bordet så blev insatserna för höga.

Tondövheten från Skatteverkets ledning kunde helt enkelt inte fortsätta, i alla fall om inte regeringen skulle bli förföljd av frågan med allt fler jobbiga frågor som började riktas mot finansminister Magdalena Andersson som fram till 2012 själv var överdirektör och generaldirektörens närmaste medarbetare.

Man kan lugnt säga att generaldirektör Ingemar Hansson har åkt på sitt livs politiska överkörning. I pressmeddelandet konstaterar Skatteverket att Statskontorets uppdrag att ta fram förslag till nya principer för myndigheters lokalisering gör att man avvaktar beslut. I klartext innebär det att inget händer förrän tidigast 2016. Dagens beslut är en viktig delseger för de som vill att staten ska finnas närvarande över hela landet och som har synen att det är viktigt för både kvalitet och sammanhållning.

Det misstag man inte ska göra är att tro att striden är slut eller segern slutlig. Skatteverkets ledning säger också i sitt pressmeddelande att man inte ändrat uppfattning i sakfrågan. Förslaget kommer att komma igen om inte Statskontorets utredning som civilminister Ardalan Shekarabi (S) beställt blir väldigt tydligt i sitt utfall och som följs upp med övertydligt regleringsbrev till Skatteverket. Men för resten av den här veckan så ska både anställda och politiker som engagerat sig få fira. Det går att göra skillnad om man arbetar tillsammans mot samma mål. Politik är att påverka, även när det gäller Skatteverket.

På måndag börjar kampen igen, för statliga jobb över hela landet och för att Sverige ska ha en landsbygd som hänger ihop med de stora städerna.

Läs fler ledare om Skatteverket:

Dragkampen om Skatteverket: Fel ministrar är kritiska

Nu ökar trycket på Skatteverket

Fullständigt oacceptablet av Skatteverket

Ge Hansson sparken

Livekommentarer när landsbygden debatterades i riksdagen

Krissamtal behövs för att stoppa statlig jobbflytt