Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattesänkningar märks i välfärden

De borgerliga riksdagsledamöterna från Gävleborg har ställt frågor till oss socialdemokrater (6/4).

Frågorna handlar om att retoriskt utmåla Socialdemokraterna som ett parti som vill beskatta människor för sakens skull. Vi har alltid stått för en svensk skattefinansierad välfärdsmodell. Till detta behövs skattepengar.

Vårt parti arbetar nu med hur vi vill att skattemodellen ska se ut i framtiden. Vi tror på att bygga ett Sverige där alla känner sig trygga när livet drabbar oss. Borgarna står för en annan modell. Skatterna har sänkts med hundra miljarder kronor. Det är klart att det märks i välfärden. Det är lustigt att borgarna försöker framhålla det som en nyhet att socialdemokrater står för annat än vad de själva gör. Självklart är det så.

Rutavdraget nämns som en reform där vi tycker olika. De pengar som borgarna ger i bidrag till människor som vill köpa hjälp till hemmet vill vi använda till annat. Det här bidraget går i dag främst till rika delar i Stockholmsområdet. De skattepengarna kan användas till kvalitetshöjningar i skola eller till pensionärerna som i dag måste köpa de extratjänster de vill ha. Vi gör olika prioriteringar. Det borde inte förvåna.

Den borgerliga regeringens främsta mål är att sänka skatter. Vi vill i stället satsa på infrastruktur, boende och utbildning. Den satsningen är varken gratis eller bör lämnas till fria marknadskrafter.

Hur har det blivit med alla avregleringar? Tågkaoset i vinter, elpriserna, apoteken? Vi tror inte att marknaden kan tillgodose alla människors behov utan främst styrs av vinstintressen. Marknadskrafterna måste kompletteras av gemensamma åtaganden som kan bortse från vinstkrav och där våra skattepengar kommer alla till del.

När högkonjunkturen sköljer över landet så får fler jobb. Jättebra. Men långtidsarbetslösheten ökar. Vi ser arbetslösa som utnyttjas av oseriösa jobbcoacher, hur de inskrivna i fas 3 får arbeta utan lön och utan någon möjlighet till utbildning. Marknadstanken lägrar sig över arbetslösheten där den arbetslöse har blivit en affärsidé för företag som tjänar pengar men presterar sämre än vad arbetsförmedlare gör.

Om utbildning för vuxna inriktas på att matcha den arbetsmarknad som skriker efter nya kunskaper och arbetslösa får en ordentlig chans så ökar det möjligheterna för företagen att utvecklas och nya jobb skapas.

Socialdemokraterna står för gemensamma, smarta investeringar, ett samhälle som håller ihop där vi erbjuder varandra nya livschanser. Gör vi det så växer vi som människor och gör landet starkare för framtiden.

Raimo Pärssinen (S)

Åsa Lindestam (S)

Per Svedberg (S)

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamöter

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel