Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjningen nödvändig för välfärden

Svar på Ingvar Perssons insändare (28/3).

Annons

Ingvar Persson, moderaternas oppositionsråd, ojar sig i sann moderat anda över att Bollnäs kommun höjt skatten. Det verkar som att i Ingvar Perssons och andra moderaters värld är skatt något fult, hemskt och fruktansvärt.

Men skatten betalar vi ju för att vi tillsammans ska få fungerande välfärd, det vill säga en väl fungerande skola och förskola åt våra barn och ungdomar, fungerande äldreomsorg och hemtjänst åt våra äldre, gator och vägar, kultur och bibliotek, och så vidare, allt finansierat av oss alla via kommunalskatten, för oss alla.

Men sedan 2006 har den moderatledda regeringen sänkt skatterna med 140 miljarder, man har fryst statsbidragen på 2005 års nivå. För att finansiera detta chockhöjde man avgiften till A-kassan, sänkte ersättningsnivåerna och införde en stupstock i försäkringskassan. Alla som utförsäkras hänvisas till försörjningsstödet som kommunerna betalar ut.

Samtidigt som regeringen vältrat över kostnaderna på kommunerna tillför man inga mer pengar, pengarna går till stora bolags aktieägare och bankdirektörers miljonbonusar, samt de privata skol- och välfärdsbolagens ägare vilka maximerar sina vinster genom att sänka kvaliteten på välfärden.

Nu har vi inte drabbats så mycket av rovgiriga riskkapitalister i Bollnäs. Men i övrigt och med en hög arbetslöshet och en regering som inte satsar på jobbskapande åtgärder drabbar oss. För att då kunna upprätthålla en fungerande välfärd var skattehöjningen nödvändig. För som sagt låg skatt är ju inget självändamål, viktigast är väl ändå ett fungerande samhälle, en fungerande välfärd, även om den kan bli bättre. Och, Ingvar, att jämföra Stockholmskommunen Solna med Bollnäs var i sanning en väldigt märklig jämförelse. En röst på V i valet är en röst för att varje skattekrona ska gå till välfärden.

Lars B Andersson

vänsterpartiet Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel