Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjningar äter upp kakan

Först har vi entreprenörsskatten, eller 3:12-reglerna som de också kallas. Sen har vi andra godbitar. Ta till exempel höjda bränsleskatter, skriver Olle Schönström.

Regeringen har formulerat en jobbagenda på grund av att Sverige behöver fler jobb och fler som jobbar. En av prioriteringarna i denna agenda är "Fler och växande företag". Det låter ju bra. Men, samtidigt motarbetar regeringen oss företagare, som de facto skapar dessa jobb, på ett sätt vi sällan skådat sedan löntagarfondernas tid.

Först har vi entreprenörsskatten, eller 3:12-reglerna som de också kallas. Förslaget som ligger innebär – om det går igenom – kraftigt höjd skatt på att äga och driva företag. Risktagandet man gör när man startar ett företag är stort, ofta behöver man ta stora lån och kanske sätta huset i pant. Det kan ta flera år innan man kan ta ut lön, de anställda måste prioriteras. Och, det är ju inte alltid man lyckas – men om man gör det så måste man få möjlighet att ta ut den vinst man skapat. Det tycker dock inte regeringen.

Sen har vi andra godbitar. Ta till exempel höjda bränsleskatter. Med den indexreglering som införts kommer vi om några år att ha världens högsta bensinskatt. För dem av oss som är beroende av transporter och maskiner av olika slag äter dessa skattehöjningar upp en rejäl bit av den kaka som annars kunde ha gått till affärsutveckling, expansion eller fler medarbetare.

Alla vi småföretagare suckar också över regelkrånglet. Samtliga regeringar de senaste åren har lovat att det ska minska, men nya mätningar visar att de administrativa regelkostnaderna istället har ökat rejält. Sett över en fyraårsperiod har kostnaderna ökat med 1,2 miljarder kronor per år. Det är inga småpengar och visst känner vi företagare av regelbördan och alla dessa blanketter vi tvingas fylla i. Som om inte detta vore nog. Nu vill regeringen även beskatta privata sjukvårdsförsäkringar, som i de flesta fall tecknas av arbetsgivaren för att säkerställa att medarbetarna får god vård i fall de skulle bli sjuka eller skadade. Även detta ogillar regeringen och föreslår att anställda ska bli förmånsbeskattade från juli nästa år.

De motiverar förslaget med att det är "En gräddfil för höginkomsttagare som ger dem förtur i vården". Bara det uttalandet visar hur lite förankrad regeringen är i verkligheten och vilket förakt de har för företagare som månar om sin personal.

Allt detta, och mycket mer därtill, är vad regeringen gör samtidigt som de gillar att göra fina dokument om jobbagendor och fler och växande företag. Man kan tycka det är falskt och man kan tycka det är inkonsekvent. Jag tycker det är både ock.

Olle Schönström

S-Schakt AB, Hörby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel