Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjning som plåster på såren

Då var den strategiska planen lagd till handlingarna. Det tog knappt tre veckor.

Annons

På landstingsfullmäktige i onsdags inledde Ann-Margret Knapp (S) med att ta tillbaka stora delar av det som tjänstemännen just presenterat. Det som skulle vara framtidens sjukvård blev inget av.

Och det är alla tacksamma för i Bollnäs.

Jourverksamheten och vårdplatserna i Bollnäs blir kvar. Så även BB och akutkirurgin i Hudiksvall.

Förslaget innebar en drastiskt försämrad vård i Hälsingland, utan några större besparingar. Besparingarna var faktiskt så små, sett i sitt sammanhang, att det är svårt att se varför de drastiska nedskärningarna föreslogs.

Det politiska ledarskapet i den här historien är verkligen under all kritik. Varför presenterades ett mycket stort sparförslag som ändå inte skulle genomföras?

Det enda den strategiska planen har åstadkommit är oro hos patienter och personal över hela Hälsingland.

Och den bestående skadan blir att rekryteringssvårigheterna kommer att bli ännu större till främst Bollnäs och Hudiksvall.

En obegriplig hantering av en avgörande och viktig fråga för landstingets politiker.

Ovanpå allt elände berättade dessutom Ann-Margrete Knapp (S) att en skattehöjning är på gång i landstinget.

Resultatet kan bli en rejäl skattechock under nästa år om även några kommuner frestas att höja skatten.

Och inget kommer att bli bättre. Snarare tvärtom. Det kommer att bli besparingar ändå. Än en gång går det att konstatera att skattehöjningar inte löser några problem. Skattehöjning är som att sätta plåster på ett benbrott. Det ser fint ut men löser inte det verkliga problemen. Det är en illa fungerande snabbfix.

Visst kan det vara motiverat med skattehöjningar i krislägen. Och kris i ekonomin är det. Men landstinget beslutade att höja skatten i år med 20 öre, då mitt i brinnande högkonjunktur, för att få ihop budgeten. Och nu räcker ändå inte pengarna till. Knappast någon överraskning.

Skattehöjning ska användas om alla andra vägar är uttömda. Vilket de naturligtvis inte är i landstinget.

Få privata mindre alternativ har på allvar prövats. Entreprenaden på Bollnäs sjukhus har ännu ingen sett röken av. Oavsett driftsform borde operationscentrum i Bollnäs kunna vara en modell för flera orter.

Alla operationer behöver inte göras på stora sjukhus. Det skulle ge en direkt besparing. Att flytta ut operationer från sjukhusen ger billigare vård - utan att den blir sämre för patienten.

Det finns en mängd förslag som ännu inte har prövats och som skulle spara pengar.

Den politiska majoriteten i landstinget har inte råd med politiska skygglappar. Dessutom har inte Centern och Miljöpartiet några.

Så varför ska Socialdemokraterna få ha sina kvar? Var är de mindre privata alternativen?

Hur ser vårdvalets förutsättningar ut för de som vill etablera sig med en privat praktik i Gävleborg?

Nu ställs det nya samarbetet i landstinget på sin spets.

Det som är tydligt i landstinget att Socialdemokraterna fortfarande är den starka kraften. Centerns och Miljöpartiets idéer får stå tillbaka.

Skattehöjning går före förändring. Politiska skygglappar får gå före nya idéer.

För invånarna och skattebetalarna är det en dålig lösning.

Nu är det upp till Centern och Miljöpartiet att visa vad de går för.