Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjarparadiset Gävleborg

För femte gången under 2000-talet väljer landstingsmajoriteten i Gävleborg att höja skatten för alla länsbor. Höjningen framställs som en offensiv satsning. Sjuksköterskelönerna dras fram som ett dåligt alibi.
Men i själva verket handlar det om att lappa och laga. Fylla igen hålen som underskotten gräver i sjukvårdsekonomin.

Och i stället för att försöka komma till rätta med divisionskolosserna som ständigt går back, skenande hyrläkarkostnader, hysteriska läkarbonusar, växande administration, tveksamma energiinvesteringar, så gör man det enkelt för sig.

Majoriteten har talat färdigt med varann. Men oppositionen har förmodligen inte sagt sista ordet.

Skattehöjningen var ingen central fråga på onsdagens landstingsfullmäktige. Den stora budgetdebatten är i november. Men oppositionsråd Patrik Stenvard (M) och Sjukvårdspartiets Stig Zettlin kunde inte låta bli att ifrågasätta detta ständiga skattehöjande i ett landsting som redan har en usel utgångspunkt: En av landets högsta skattesatser.

"Lyft blicken och se er omkring. Många tvingas höja skatten. Så länge vi inte har ett rättvist skatteutjämningssystem så kan vi inte göra på något annat sätt." säger Eva Tjernström (S) landstingsråd, som har lyckats få med sig Centerpartiet och Miljöpartiet, om än det sistnämnda motvilligt, på sin politik.

Och det är väl ändå ideologiskt anmärkningsvärt. På regeringsnivå sitter Annie Lööf (C) och genomför jobbskatteavdrag efter jobbskatteavdrag tillsammans med Fredrik Reinfeldt (M). Hon talar sig varm för sänkt bolagsskatt som den näringsminister hon är. För jobbens skull.

Men i Gävleborgs län tar hennes parti tillbaka pengarna – och stoppar i landstingets aldrig sinande kassa.

30 öres skattehöjning ger 152 miljoner i ökade intäkter. Och med underskott i hundramiljonersklassen så är det obegripligt att se skattehöjningen som en satsning.

Nu ska sjuksköterskelönerna höjas, fler utbildningsplatser för läkare och trygghetsplatser för patienter i livets slutskede ska fram. Självmorden ska minskas och folkhälsan förbättras. Kan låta svävande och vad det betyder konkret är svårt att säga.

Vad som är konkret däremot är en höjd investeringstakt: nytt patienthotell, ny akutmottagning och onkologiskt center. Kollektivtrafik och kultur ska få del av skattehöjningen också.

Självklart räcker inte 152 miljoner kronor till dessa miljardinvesteringar. Men det låter offensivt. Och lyckas man nämna alla poster i landstingets verksamheter så kommer inte protesterna från de egna leden.

Men skattehöjningen drabbar ett redan hårt prövat län där varslen om uppsägning duggar tätt just nu. Sex landsting i Sverige har visserligen aviserat höjningar från och om med 2013, men inget av dem kommer upp i Gävleborgs skattesats. Inte ens Dalarna.

Eva Tjernström hänvisar till orättvist skatteutjämningssystem. Så länge det inte rättas till så finns det inget annat att göra.

Det är svårt att vara självkritisk. Otänkbart att det skulle vara något fel på förd politik eller på verksamheternas förmåga att sanera i underskotten.

Gävleborgs län behandlas tydligen mest styvmoderligt i hela landet. Annars skulle vi väl inte ha den högsta landstingsskatten?