Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteförslag hotar 300 jobb

300 jobb hotas i södra Hälsingland om förslaget om borttagande av skatt på råtallolja går igenom, hävdar länsstyrelsen i Gävleborg – och gör tummen ner för finansdepartementets förslag.

Annons

Länsstyrelsen i Gävleborg riktar hård kritik mot det nyligen presenterade tjänstemannaförslaget att slopa skatten på råtallolja som bränsle.

Förslaget är dåligt, såväl miljömässigt som samhällsekonomiskt och hotar trovärdigheten för lagstiftaren.

Den mycket skarpa kritiken kommer från länsstyrelsen i Gävleborg, i ett remissyttrande till finansdepartementet.

"För Gävleborgs län skulle förslaget om slopande av skatt på råtallolja i ovan nämnda departementsutredning innebära att en hel industriell verksamhet (Arizona Chemical i Sandarne) och cirka 300 arbetstillfällen riskerar att försvinna." skriver tillförordnade länsrådet Olov Rydberg i yttrandet.

Det är inte bara de cirka 130 anställda hos Arizona Chemical som riskerar att bli av med jobben. Även underleverantörer och andra berörda företag hotas indirekt, anser länsstyrelsen.

På punkt efter punkt avvisas de argument som utredarna framfört som skäl till varför energiskatten på råtallolja som bränsle ska slopas. Bland annat sägs att Sverige som enskild EU-medlem har rätt att själv besluta om skatt eftersom råtalloljan inte omfattas av energiskattedirektivet.

Nuvarande lag kom till år 1999 för att skydda råtalloljan som värdefull råvara för vidareförädling. Lagen gjorde det olönsamt att elda upp oljan, som är en restprodukt vid framställning av pappersmassa.