Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteavdrag och välfärd går hand i hand

Den svaga utvecklingen i omvärlden påverkar Sverige och arbetsmarknaden.

Sverige är dock ett av få EU-länder som lyckats öka sysselsättningen under krisen. Sedan 2006 har sysselsättningen ökat med över 200 000 personer. Nu behövs fler jobbskapande satsningar och fler växande företag som kan anställa så att fler kommer i arbete.

En sådan jobbskapande satsning är ett förstärkt jobbskatteavdrag. I dagens ekonomiska läge är det en viktig reform som både skapar fler jobb och ger dem som arbetar mer kvar i plånboken. Om fler människor jobbar blir det också mer pengar till välfärden. Arbetet med att göra det lönsamt att arbeta och att stärka välfärden går hand i hand. Tillsammans med egen försörjning är tillgången till välfärd med hög kvalitet den viktigaste faktorn för ett sammanhållet Sverige.

Välfärdens uppdrag är att erbjuda trygghet i livets olika skeenden. Genom en ansvarsfull ekonomisk politik har Alliansen, trots krisen, kunnat öka resurserna till välfärdens kärna med mer än 30 miljarder kronor sedan 2006. Det inkluderar bland annat åtgärder för att minska köerna i vården, förbättra förutsättningarna för lärarna samt förstärkta resurser till kommunerna. Alliansens förstärkningar av välfärden har gjorts samtidigt som vi återupprättat arbetslinjen och gjort det mer lönsamt att arbeta. Genom en aktiv arbetslinje där vi öppnar fler vägar till full sysselsättning tar vi ett långsiktigt ansvar för en hållbar finansiering av välfärden. Alliansregeringens politik för ett Sverige som tryggar välfärden är tydlig. Vi stöttar för tillväxt och jobb i en tid då omvärlden utvecklas svagt och prioriterar satsningar på att stärka hushållens ekonomi.

Sverige har ett vägval inför 2014. Oppositionspartierna vill se höjda skatter och utbyggda bidragssystem som gör det mindre lönsamt att arbeta. Gävleborgs län är ett län med många exportföretag som skulle drabbas hårt om oppositionspartiernas förslag om en lastbilsskatt blev verklighet. Deras förslag skulle också slå hårt mot restaurangnäringen som sysselsätter 3 000 personer i Gävleborg. De jobben skulle hotas med oppositionspartiernas förslag om höjd restaurangmoms och höjda arbetsgivaravgifter för unga.

Nu befinner sig Sverige i ett läge när vi både kan och bör förstärka jobbskatteavdraget. Det är regeringens viktigaste reform för att fler ska komma i arbete. Dessutom blir det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete samt att starta och driva företag.

Riksbanken och Konjunkturinstitutet uppskattar att jobbskatteavdraget kommer att leda till mellan 80 000 och 120 000 nya jobb. Enligt Finansdepartementets beräkningar kommer det förstärkta jobbskatteavdraget på sikt leda till ytterligare mellan 10 000 och 15 000 nya jobb. Genom en sådan reform tar vi ansvar för att långsiktigt stärka Sverige, möjligheten till jobb samt välfärdens finansiering.

Anders Borg (M)

finansminister

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg

Jonas Holm (M)

kommunalråd Hudiksvall

Lars Molin (M)

oppositionsråd Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel