Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatt som ger sämre miljö

Nu vill skatteverket och regeringen beskatta dem som skaffar sig billigare el genom att investera i vindkraftskooperativ - ologiskt och oekologiskt.

Nu vill skatteverket och regeringen beskatta dem som skaffar sig billigare el genom att investera i vindkraftskooperativ - ologiskt och oekologiskt.

Om en arbetsgivare ger en anställd en förmån, exempelvis billig bil eller billig bensin istället för högre lön, kan nog alla förstå logiken i att detta förmånsbeskattas, men sedan när ska man förmånsbeskattas för att man själv investerar redan skattade pengar i något som sänker ens kostnader?

Om du köper dig ett nytt kylskåp som drar hälften så mycket el som ditt gamla, är det då ok att du under kylskåpets livslängd förmånsbeskattas för den halverade elkostnaden?

Om du köper en bil som drar hälften så mycket bensin som din gamla, är det då ok att du under bilens livslängd förmånsbeskattas för halva bensinräkningen?

Om du investerar i solpaneler på taket som ger dig gratis el, är det ok om du förmånsbeskattas för hela den kostnad som Vattenfall eller Fortum annars hade fakturerat för samma mängd el?

Om du tillsammans med grannen köper ett vindkraftverk som ger er gratis el, är det då ok om ni förmånsbeskattas för hela den kostnad som Vattenfall hade fakturerat?

Och vad är slutligen skillnaden på om du och grannen själva köper ett vindkraftverk eller om ni är ytterligare några personer som bildar ett kooperativ?

Bengt Lilja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel