Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatt, rättvisa och pensionärer

Gårdagens stora icke-besked var att det inte blir någon skattesänkning för pensionärerna nästa år.
Dels för att det är ett besked om något som inte kommer att genomföras. Men kanske framför allt för att det redan i ett par veckors tid har stått klart att det inte skulle komma något förslag om sänkt skatt för pensionärerna i höstens statsbudget.

Det förhindrar naturligtvis inte pensionärsorganisationerna från att uttrycka sin upprördhet, nu när det officiellt har offentliggjorts. Eller för den delen andra politiker, organisationer eller privatpersoner – där sannolikt den största andelen utgörs av just pensionärer – att instämma i kritiken.

Det är inte på något sätt orimligt att skatten för pensionärerna pressas ner. Fast det är något överraskande att politiker och pensionärsföreträdare som aldrig annars talar om behovet av sänkt skatt nu är de som ställer sig främst i skattesänkarledet.

De borde ju då å andra sidan glädjas över att regeringen nu uppgraderar den ambition som de hade i valrörelsen om att sänka skatten för pensionärer till ett löfte att genomföra denna skattesänkning 2013 eller 2014, om inte läget i ekonomin blir så allvarligt att staten behöver låna pengar till följd av skattesänkningen.

De borde också glädjas åt att alliansen redan vid tre tidigare tillfällen genomfört skattesänkningar för pensionärer. Vilket enligt regeringens beräkningar har gett pensionärerna mellan fem och tio tusen kronor mer i plånboken varje år.

Fast någon större glädje över detta har inte kunnat gå att urskilja. I stället brukar det heta att pension är uppskjuten lön och ska därför beskattas på samma sätt, varför det är orättvist att jobbskatteavdraget ger förvärvsarbetande en lägre skatt.

Argumentet är inte obegripligt. Men det är i sådant fall svårt att förstå varför inte skatten borde sänkas även för föräldralediga, sjukskrivna och arbetslösa.

Visst minskar ”skattegapet” mellan pensionärer och förvärvsarbetande om regering och riksdag genom för en skattesänkning bara riktad mot pensionerna. Men hur blir det med de övriga, de som varken är förvärvsarbetande eller pensionärer?

På vilken rimlig grund ska en pensionär ha lägre skatt än den som är föräldraledig?

Något som pensionären de facto redan har till följd av de tidigare redovisade skattesänkningarna riktade just till pensionärerna.

Och hur kan det komma sig att den största ”orättvisan” inte är föremål för den största kritiken – den som innebär att personer som väljer att arbeta vidare efter att de har fyllt 65 år får ett extra jobbskatteavdrag?

Det vore något för PRO att ta tag i. Fast det kanske är så att PRO inte i första hand vill stöta sig med de personer som omfattas av just denna del av reformen, eftersom det skulle riskera att försvåra medlemsrekryteringen.

Dessutom visar den här delen av reformen att jobbskatteavdraget inte är genomfört för att straffa äldre, utan att stimulera fler till arbete.

Att det ska löna sig bättre att arbeta.

Att alliansen även ser äldre personer som en tillgång som man vill behålla på arbetsmarknaden.

Då blir det lite svårare med kritiken. Och retoriken.