Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatt för pokerspel

En Hudiksvallsbo tog hem pokervinster för hundratusentals kronor, men skattade inte för dem.
– Jag tycker inte att det är en korrekt beskattning, säger mannen själv.

En man i 30-årsåldern bosatt i Hudiksvall gjorde stora vinster på sitt pokerspelande på internet, på sidorna Full tilt poker och Pokerstars. Mellan åren 2008 och 2012 har han gjort nettovinster på sammanlagt drygt 335 000 kronor, utan att redovisa dem för Skatteverket.

Verket har nu beslutat att mannen ska betala 127 915 kronor, vilket innefattar skatt på inkomst av kapital, skattetillägg och förseningsavgifter.

– Jag accepterat att skattereglerna ser ut så och jag har betalat, men jag tycker egentligen inte att det är en korrekt beskattning, säger mannen själv.

Han menar att han visserligen gjort de vinster Skatteverket hänvisar till, men att han sedan 2008 även gjort stora förluster, och sammantaget gått över 100 000 kronor back under den tidsperiod som granskats.

– Hade jag vetat att tolkningen av skattereglerna var så här så skulle jag naturligtvis ha betalat skatt. Jag tycker inte att det är rätt men man får rätta sig efter de regler som finns, säger Hudiksvallsbon.

De summor Skatteverket kommit fram till är baserade på de uppgifter mannen själv inkommit med som svar på en förfrågan Skatteverket skickade till mannen i september. Förfrågan skickades sedan Skatteverket fått uppgifter om att mannen haft inkomster av pokerspel på nätet.

Pokerspel räknas i lagens mening som lotteri, och vinster i utländskt lotteri ska enligt inkomstskattelagen beskattas som inkomst av kapital, om vinsten överstiger 100 kronor och inte är skattefri.

Svenska lotterier är skattefria, och det gäller sedan 2010 även lotterier som bedrivs inom Europeiska ekonomiska samarbetet.