Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaterampen ska få nyanlända att rulla med svenska ungdomar

På gräsmattan utanför Kilafors herrgård har Fabian Ryd byggt en skateboardramp för nysvenska ungdomar. – Tanken är den ska bidra till bättre integration, säger Fabian Ryd, rampbyggare och grundare av föreningen Hela Sverige rullar.

Det har snickrats och bankats i flera veckor och i dag stod den äntligen färdig, rampen utanför asylboendet Kilafors herrgård. Fabian Ryd har tillsammans med två andra vänner förbyggt delarna i Stockholm och sedan satt ihop den på herrgårdens gräsmatta.

Läs även: Första delen av Ljusdals betongpark har öppnat

– Det är otroligt skönt att den är på plats, säger Fabian, skateboardåkare och grundare till föreningen Hela Sverige rullar.

Idén kläcktes hemma i Stockholm att förse olika boenden runt om i landet för nyanlända ungdomar med en skateramp. En förening bilades med det passande namnet Hela Sverige rullar, och tanken är att ge ungdomar oavsett bakgrund en chans att mötas kring skateboardåkandet. Något Fabian är övertygad om.

– Det bor mycket kids här i krokarna som rampen också är tillför. Och som skejtare brukar man hitta till nya ställen att skejta på, så de kommer att komma, berättar Fabian.

Benskydd, hjälmar och brädor har man fått sponsrade fån olika skateboardföretag och målsättningen är att bygga en ramp till i Stockholmstrakten.

– Det som är skönt med att placera rampen här i Kilafors, är att vi inte behövde ansöka om tillstånd, vi ringde och de bara sa att vi gärna kunde bygga en ramp här, säger han.

Läs även: Den ska bli en plats för rörelse och möten mellan människor

Några som knappt kan bärga sig är Hossein och Mohammad båda 13 år gamla som försöker åka upp och ner i rampen utan att ramla. Och det är inte helt lätt att hålla rätt på balansen. Mohammad trillar på spånskivan när han kommer upp i rampens böjning. Fabian tar brädan och gör ett par åkuppvisningar och förklarar.

– Det gäller att luta kroppen bakåt när man kommer upp mot rampen och likadant på andra sidan, berättar Fabian som har fullt sjå med att få barnen ta på sig skydd och hjälmar.

Är det inte en stor risk för att ramla och slå sig?

– Jo, men det är något som hör till skateboarden. Vi har sagt att man måste ha hjälm och skydd på sig när man åker, sedan har vi anpassat rampen för nybörjare, berättar han.

Läs även: "Svenska skogen betyder mycket för mig"