Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skäryd trivs i Hälsingland

/

Han är uppväxt i Kalmar, vegetarian, utbildad lärare och har en kort karriär som dressyrdomare och ridtränare bakom sig.
Proffstränaren Magnus Skäryd sticker onekligen ut ifrån mängden på Bollnästravet.
Inför årspremiären berättar han om livet som tränare på en av landets småbanor.

Annons

I juli förra året flyttade Magnus sina hästar från Runemo Gård till Flästa. Efter en tids acklimatisering stortrivs både han och de åtta hästar han tränar.

– Det här är nog en av de bästa platserna i Hälsingland för att träna hästar på. Träningsmöjligheterna här passar mig perfekt. Här kan man nästan sitta och sova i vagnen och inte behöva oroa sig för att bli påkörd av nån bil, säger Magnus.

Hans filosofi för att träna handlar inte så mycket om att köra jobb nere på Bollnästravet. Magnus väljer att skynda långsamt och se till att hålla hästarna friska.

– Hästarna får en lång uppvärmning under träningen här och en lång nedtrappning och jag tror det är gynnsamt för att undvika skador, säger Magnus.

Några hästar som på allvar hittat fart och form i Flästa är stoet Elvira Guvijo

– Jorma Kontio körde henne och tog mig åt sidan efter loppet. Han sade att det är en fantastisk häst. Och när någon som kör så mycket häst säger det då måste det vara något som han fastnade för, säger Magnus, som också har stora förhoppningar på fyraårige hingsten H.G. Top Line.

– Han hade bra form och var fräsch i 13 månader, så när vi ställde av honom för tre månaders vinterträning hade han toppform. Ska bli kul med honom i sommar, han är fyra år och vi ska försöka med honom lite i derbykval och i Breeders Crown.

För tillfället finns det åtta hästar i stall Skäryd, betydligt mindre än då han jobbade som mest och hade 29 hästar i träning. Det är en situation Magnus inte vill hamna i igen.

– Jag drömmer inte ens om att ha fler hästar. Jag vill ha ett bra förhållande till mina hästar och koll på varje individ, de blir nästan som husdjur, säger han.

Mer läsning

Annons