Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärsliparn fixar knivarna inför jakten: "Vissa gubbar tror de kan"

Stig "Skärsliparn" Almström har slipat knivar i över 50 år. Inför och under älgjakten är han därför populär bland jägarna.
Men han har även andra talanger, som att recitera dikter.

Han tar emot nere i källaren under det gula stenhuset på Hudiksvallsvägen i Ljusdal. Huset där han och frun Elvy bott sen 60-talet. Uppvuxen är Stig Almström rakt över gatan, på andra sidan av väg 84. Och större del av sitt arbetsliv tillbringade han på Östernäs sågverk.

– Jag började jobba där när jag var 16 och efter några år fick jag lära mig rikta sågklingorna. Sen dess har jag slipat, berättar han.

Förr i tiden hände det att resandefolket hade slipverktyg bak på cykeln. Då kunde de hävda att de var "skärslipare" om en polis försökte gripa dem för lösdriveri. Det gamla uttrycket har Stig gjort till sitt och han kallas just Skärsliparn.

Nere i källaren har han olika slipmaskiner där han kan slipa och polera jaktknivar, slaktknivar, yxor, saxar och till och med liar. Han har efter många års arbete fått känsla för hur man får till rätt slipvinkel.

– Det är ju helt klart ett hantverk det här, det tar flera år att lära sig.

Han har sett många felslipade knivar genom åren.

– Vissa gubbar tror de kan, men har helt fel teknik. Sen så ser man också folk som använder sina knivar till fel användningsområden, det är heller inte bra för kniven.

Varför är det viktigt att ha vassa knivar vid jakten?

– Försök själv att flå en älg med en slö kniv, haha! Nä, men man ska alltid ha en vass egg, oavsett vad man skär. Man ska inte behöva såga med en kniv.

Knivintresset har Stig fört vidare till sin son, som gör exklusiva jaktknivar i olika träslag och av olika delar av mammutben.

– Där kan man verkligen prata hantverk, säger Stig.

Han ser fram emot älgjakten. Genom åren har skjutit över 70 älgar, men de senaste åren har det blivit vägpass för Stig. Fast det spelar inte så stor roll; det bästa är ändå stämningen i jaktlaget.

– Vi har väldigt roligt ihop, det är rått men hjärtligt, som man brukar säga, säger Stig och ler.

Och det blir snart väldigt tydligt vad jakten och jaktkamraterna betyder och har betytt för Stig. För en hänförd reporter reciterar han ordagrant en dikt om jaktens gudinna Diana av prins Wilhelm.

– Jag hittade den i en jaktbok för länge sen och den brukar jag läsa på begravningskaffet när någon vän gått bort.

Hör "Skärsliparn" recitera prins Wilhelm och se reportern rodna!

Det är en rar och generös skärslipare som håller till nere i källaren på Hudiksvallsvägen. För bara tio kronor fixar han slöa knivar och saxar, det är bara att komma förbi.

– Ja, såvida man inte hittar någon annan då, säger han lite ödmjukt.