Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpta krav för tunga transporter

Efter den 10 september måste nya lastbilschaufförer genomgå en extra utbildning på minst 140 timmar. Samtliga ska hålla sina kunskaper fräscha genom 35 timmar fortbildning vart femte år.

De nya, högre kraven på utbildning höjs för att förbättra säkerheten för föraren och den övriga trafiken. Det nya yrkeskompetensbeviset ska även höja yrkets status.

Det är EU som ligger bakom yrkeskompetensbeviset. Förutom kunskaper om fordonen och transporterna ska förarna även känna till de regler och bestämmelser som styr hur godstransporter och persontransporter ska genomföras.

– Det är jättebra. All kompetens vi kan få bra är ett plus, det är klart att det kommer att blir svårare få tag på folk. Men vi vill ha kompetent folk också, som klarar av, säger Björn Johansson, på Tya.

Tya är ett samarbetsorgan för yrkestrafikbranschen. De arbetar hårt för att rekrytera till transportbranschen.

De nya kraven ska inte avskräcka utan tvärtom öka intresset för att arbeta inom transportbranschen.

– Det finns en del som skräms bort men det kanske är bra. De som är duktiga skräms inte bort. Det som är dåligt är att genom yrkesskolan lär vi inte få många. Det blir för dyrt men det var ingen yrkesskola, säger Björn Johansson.