Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt socialjour på helger

Kommunens socialkontor vill skärpa beredskapen under de riskfyllda veckosluten.
Socialsekreterare ska stå beredda vid krissituationer.

Annons

Idag kan polisens länskommunikationscentral i Gävle nå två chefer och omsorgsnämndens ordförande vid händelser som kräver att socialtjänsten kontaktas.

Övriga tjänstemän hos individ - och familjeomsorgen omfattas inte av beredskapen. Det betraktas som en brist när det krävs ingripande vid svåra situationer med barn och ungdomar inblandade.

– Beredskapen blir i hemmet fredag kväll till lördag morgon, liksom lördag kväll till söndag morgon. Alltså tidpunkter som är de mest kritiska, säger förvaltningschef Mats Collin.

En av socialsekreterarna föreslås att stå i bakjour. Ska tillstöta vid utryckningar där det krävs att två åker tillsammans.

– De flesta inrapporterade händelser går att lösa genom telefonsamtal. Så det är inte så ofta de behöver lämna bostaden, påpekar Mats Collin som tillsammans med Britt Sjöberg och Sven-Åke Eriksson delat på bördan i nuvarande organisation.

Kostnaden att ha två socialsekreterare tillgängliga blir nästan etthundratusen per år. Innan beslut om permanent ny modell tas genomförs en försöksperiod på en månad. Enndast en socialsekreterare står då i beredskap.

Bakjour samordnas eventuellt med Hudiksvall.