Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarpt läge när Lotta & GW jagar

Spår, spillning och döda djur. I på SVT:s nysatsning "På jakt med Lotta och Leif" lär sig Lotta Lundgren jaga med Leif GW Persson som nestor.

En Beretta och en Blaser. Lotta Lundgren äger numer två gevär och hon vet hur man använder dem. För det kan hon tacka Leif GW Persson.

I SVT:s nya serie "På jakt med Lotta och Leif" får tittaren följa den populära programledaren och matskribenten när hon med GW som nestor invigs i jaktens hemligheter. Det är plugg för jägarexamen, skjutövningar och den omvälvande känslan av att döda ett djur.

– Det är svårt att sätta ord på det faktiskt. Jag var ganska naiv. Jag visste ingenting om vad jag skrev upp mig för när jag sa att gud vilken bra idé att lära sig jaga, säger Lotta Lundgren.

"På jakt med Lotta och Leif" sänds i SVT 1 i höst, men får redan den 23 april premiär i den nystartade webb-tjänsten SVT Flow. I seriens tredje avsnitt jagar duon änder tillsammans med yrkesjägaren Inhwan Svensson.

Lotta Lundgren kommer hem och hänger två döda fåglar på balkongen med följden att hennes barn vill bli vegetarianer.

Den tanken har dock aldrig slagit Lotta Lundgren som snarare trodde att hennes barn skulle bli glada.

– Men det blev jättekonstigt när man kom hem med djur som vi brukar mata nere i dammen. Det var lite konstigt för mig också för när jag hade skjutit min första and förändrades min idé om vad en and är. När jag tittar på en and nu så ser jag kött med fjädrar på. Det är priset du betalar för att jaga.

Tv-tittare är vana att se Lotta Lundgren i undersökande underhållningsprogram som "Landet brunsås" och "Historieätarna", men "På jakt med Lotta och Leif" innehåller fler frågor än svar. Lotta Lundgrens uttalade motiv för medverka i programmet var viljan att komma närmare maten:

– När man jagar blir det väldigt tydligt var köttet kommer ifrån, det är ett liv som ligger där, nerhackat.

Om Lotta Lundgren lärde sig någonting under inspelningarna var det att hon har mycket att lära sig om jakt.

Leif GW Persson vill inte påstå att han lärt sig någonting alls, men han hade "stort nöje" av Lotta Lundgren.

– Det är inte helt oreflekterat man umgås med någon som aldrig har hållit i ett vapen och det är faktiskt ingenting man stoppar i nävarna på vem som helst. Det är farligt. Därför blev jag positivt överraskad över hur naturbegåvad hon var när det gällde att skjuta, säger han.

En jägare måste vara kall, ha avstånd till dödandet, menar Leif GW Persson, som har träffat allt för många män med bössor som bara pangar på.

– Jag känner ju folk som jagar där man får uppfattningen att de är förbannade. Om det är mamma och pappa de dödar om och om igen eller gamla fruar, vad fan vet jag, men bra blir det aldrig. Ibland blir det rent ut sagt farligt för omgivningen, men Lotta var inte sån utan hon var ganska avklarnad.