Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarpt läge för influensan

Hudiksvall och Nordanstigs kommuner ska klara verksamheten med halv personalstyrka när influensaepidemin slår till.

– Vi har ett bra grepp över kommunens verksamhet. Om influensaepidemin skulle leda till 50 procents frånvaro under två veckor så klarar vi det, säger säkerhetssamordnare Göran Bergsman som tillsammans med Tomas Persson jobbar med säkerhetsfrågor i Hudiksvall och Nordanstig.

Det finns redan en färdig pandemiplan för kommunerna.

Det är mycket som ska fungera trots kraftigt reducerat manskap inom en kommun. Det ska finnas rent dricksvatten, räddningstjänsten ska kunna åka ut och släcka bränder, barnen ska kunna vara på dagis och åldringsvården ska fungera.

– Det här är ungefär som en avancerad semesterplanering, säger Göran Bergsman. Vi ska också se över vilka möjligheter kommunen har att ge vaccin. Naturligtvis ska den normala kommunala verksamheten pågå så länge som det går. Den här nya influensan är det ingen som har haft, därför kommer många att bli sjuka av den och därigenom kan de bli samhällsfarlig på grund av att många är hemma, säger Göran Bergsman.

Marina Nord samordnar influensaplanerna för skolan och barnomsorgen i Hudiksvall:

– Inom förskolan används redan handsprit och personalen har utbildats i hygien. Det blir ingen handsprit i skolorna det avråder smittskyddet ifrån för det är svårt att hantera. Barnen får med sig information från Socialstyrelsen om sjukdomen och när det är dags för vaccinering måste föräldrarna skriva på att barnen får vaccineras på skolan. Om det blir brist på lärare så tas resurserna från skolor med äldre elever och flyttas över till förskolor och skolor med små barn och yngre elever. Vi planerar också att vaccinera barnen på skolorna och att skolsköterskorna sköter om det, säger Marina Nord.