Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpning Hagängsgården manar Socialstyrelsen

Socialstyrelsen ser allvarligt på händelsen på morgonen den 19 oktober 2011 då en åldring hittades liggande på golvet nedanför sin säng utan chans att larma.
Hyperstressad personal hade på eget bevåg stängt av rörelselarmet i tre lägenheter vid tre tillfällen.
Socialstyrelsen tycker det är anmärkningsvärt att anställda på Hagängsgården blundat för missförhållanden som de känt till.

Annons

Att tjänstgörande personal under natten satt i system att bryta larmet i vissa rum togs i sent skede upp internt innanför det särskilda boendets väggar. Åtgärder vidtogs först när upprörda anhöriga agerat och kontaktat Nordanstigs kommun. En lex Sarah - anmälan postades först den 8 december.

Systemet att stänga av larm för att minska stressen ska ha pågått ett par år år utan att medarbetare eller chefer reagerat.

– Det är anmärkningsvärt och allvakligt att personal på Hagängsgården som under lång tid haft kännedom om detta felaktiga agerande inte har rapporterat detta.

Så skriver Anna-Karin Nyqvist och Margit Nordin-Lundgren på Socialstyrelsens tillsynsavdelning i ett beslut daterat 16 januari 2012.