Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärmförbud införs på kommunens badhus: "Man får skärpa till sig som förälder"

I september införs skärmförbud i Bollnäs kommuns simhallar. Det nya förbudet innebär att gäster inte längre får använda datorer, mobiltelefoner eller surfplattor inne i simhallarna. Detta för att öka säkerheten och integriteten hos besökarna.

– Vi är inte ensamma om att införa ett foto– och skärmförbud på simhallarna. Det har redan införts på flera håll i landet, säger Hansa Näsman, fritidschef på Bollnäs kommun.

Anledningen till förbudet är att föräldrar och gäster ska vara uppmärksamma på sina barn som badar och därmed öka säkerheten. Hansa Näsman ser ett ökande problem med att föräldrar fokuserar mer på sina mobiler än på barnen under sina besök i simhallarna.

Läs även: Skärmförbud på badhuset

Läs även: Dramatisk ökning av drunkningstillbud

– Vi vill hjälpa föräldrar att fokusera på sina barn. Barn drunknar snabbt och tyst. Ett ögonblicks ouppmärksamhet räcker. Det känns inte bra att mobilen ska vara viktigare än barnen, säger Hansa Näsman.

Foto– och skärmförbudet kommer att gälla på Bollnäs kommuns simhallar, relaxavdelningar, bastuavdelningarna, dusch och omklädningsrum. Enligt Hansa Näsman blir då även integriteten bättre då ingen ska riskera att bli fotograferad mot sin vilja.

–Det är ett samhällsproblem det här. Visst finns det nytta med tekniken men i det här fallet får man skärpa till sig som förälder, säger Hansa Näsman.

Ett förbud av andra medier som skulle kunna ta fokus från barnen som till exempel tidningar och böcker är inte aktuellt enligt Hansa Näsman.

–Vi har inte diskuterat tidningar men vi ser det inte som ett problem. Det är sällan man ser någon läsa en tidning eller bok i dag. Det gör man i så fall via mobilen elller paddan, säger Hansa Näsman.

Läs även: Så många i länet drunknar varje år