Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapa park på Varvet

När invigs "Martha och Erik Sundins park på Varvet?

Annons

Vissa människor lever kvar i form av namn på kvarter, parker, gator och som byster och statyer. Vi har ju Bergmansparken och Nathan Söderbloms park (som tyvärr inte många vet var den ligger).

Vi har Trönska gården, Bruns, Sandqvistska villan med flera. Kvarteren Steinmetz, Frisk, Lindegren kan nog härledas av en del. Fougtska villan på Varvet minner om skeppsbyggmästaren som på 1800-talet byggde några av Sveriges största segelfartyg. 

Men just till Varvet kom innovatören Erik Sundin och hans fru Martha år 1936. De skapade arbetstillfällen, och ligger bakom mycket av den östra stadsdelens utveckling. Att de är märkespersoner som skall hedras är självklart. Jag är långt ifrån ensam om den åsikten.

1993 berättade Martha för mig om Eriks och hennes första besök i stan. "Vi kom från Arbrå till Hudiksvall på motorcykel, och åkte upp till kyrkan för att beundra utsikten. Därifrån såg vi Varvet med Barnängens fabrik, vi åkte dit och satte oss på kullen ned mot hamnen och åt medhavd matsäck". 

Efter att sedan verkat vid Hudiksbacke i tio år kom de att bosätta sig just där, på Varvet. På den plats där de "intog sin matsäck" kan deras park ligga, ju förr desto bättre. Jag vet att förslaget har behandlats tidigare men inget har hänt! 

Och Iggesundare, googla på "Lars G Sundblad+Hall of Fame" och lyssna till deras motivering till den utmärkelse han fick 2008 och tänk till!

Yngve Aronsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel