Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skanska mot seger i upphandling

Det ser ut att bli Skanska som får sälja beläggningsarbeten i asfalt till Söderhamn, Ljusdal och Hudiksvall. På tisdag i nästa vecka tas det formella beslutet.

Inköp Gävleborg, som är länets gemensamma upphandlingsbolag, beslöt redan i förra veckan att anta Skanskas anbud. De andra anbudsgivarna har fortfarande fram till tisdag på sig att ansöka om överprövning.

Anbudsförfarandet har pågått sedan mitten av februari, och skett i tre steg. Företagen måste först kunna visa på godtagbar ekonomisk och finansiell ställning, och ordning på skatter och avgifter. Sedan måste de visa att deras produkter håller måttet. Till sist blir det en fråga om vilket företag som säljer billigast, och här la sig Skanska ungefär 200 000 kronor under NCC.

Det gäller för alla kommuner totalt. Om man bryter ner totalsumman kommunvis ser man att Skanska har ett högre prisförslag för Söderhamn och Ljusdal än NCC. För Hudiksvall är det däremot lägre.

– Det man bedömt i det här fallet är att det totalt sett blir lägre priser för alla. Man kan bara spekulera i vad det hade blivit om man delat upp det, säger Jonas Bäckström, upphandlare på Inköp Gävleborg.

Men det är väl kommunerna som betalar enskilt?

– Visst är det så. Men jag tror ändå att samordningsvinsterna sparar pengar åt oss alla. Det blir större volymer att räkna på, och ju mer som står på spel i affärerna, desto mer brukar man kunna pressa priserna, säger Jonas Bäckström.

NCC vill inte kommentera huruvida företaget kommer ansöka om överprövning.

– Vi har jobbat i de här kommunerna i många år, och det är alltid tråkigt att förlora en upphandling. Men vi lämnar inga kommentarer under den här perioden, utan först när kontraktet är påskrivet, säger Birgitta Norberg, kommunikatör på NCC Roads.

I somras kom det fram att NCC hade jobbat svart åt en förvaltningschef i Söderhamns kommun. Men att kommunen nu bryter med företaget ska inte ha någonting med det att göra.

– Det var en händelse som reddes ut, och det vidtogs ett åtgärdsprogram. Det är inte samma personer som jobbat med det här, säger Lars Stål, teknisk chef i Söderhamn.