Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skänker ambulans till sonens minne

Den 29 juli i år omkom Nayifs Yenigün i en drunkningsolycka vid Stenö havsbad.

Trots den tunga sorgen har familjen orkat tänka på andra. De har köpt en begagnad ambulans som snart körs till deras gamla hemort i Kurdistan – för att hedra minnet av sonen och för att hjälpa andra.

Det blåser kallt därute vid kajen utanför Verkstäderna, där ambulansen står parkerad. Den ser alldeles ny ut, trots att den har gått 45 000 mil. Den ska garanterat klara de 500 milen till Duruca/Kertwen i Nusaybin som är Söderhamns vänort i den turkiska delen av Kurdistan, där den ska klara många, många utryckningar.

Den 20 oktober bär det i väg. Ambulansförarna Johan Hansson och Börje Ljung samt Cahit "Jalle" Yenigün ska turas om att köra de 500 milen för att överlämna ambulansen. Nio dagar senare flyger de hem till Sverige.

– Vi har några dagar på oss att lära ut hur ambulansen fungerar, säger Johan Hansson.

Och Cahit har den viktigaste uppgiften av alla. Han ska lära sina gamla landsmän hur man ger första hjälpen och gör hjärt- lungräddning på vuxna och på barn.

– Kan vi rädda andra barn genom den här insatsen är det bra, säger Nayifs pappa Sehmus Yenigün

Han kan inte uttrycka någon glädje över att ambulansen är startklar och att alla papper är i ordning. Sorgen är fortfarande ett öppet sår för hela familjen. Men köpet av ambulansen har skingrat tankarna och har varit något att fokusera på under den här tiden. Viljan att göra något bra för andra har varit stark.

– Vi använde försäkringspengarna som vi fick efter Nayif till att köpa den här ambulansen, säger han.