Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skämt på största allvar

Vem kan skoja om en burka och vad man kan göra inne i den? Ja, inte jag i alla fall, en blek svensk tant i övre medelåldern. Man måste vara född rakt in i burkan för att ta sådana våldsamt komiska skamgrepp som Zinat Pirzadeh gör.

Zinat Pirzadeh med rötterna i Iran, gör en ståupp-show i Bollnäs på lördagskvällen före valdagen. Den är förstås inte inskriven i originalmanus, men den gör sig påmind flera gånger. Hon återkommer till den flera gånger och uppmanar oss, publiken att rösta med hjärtat. Det får hon en varm applåd för.

Det är så gott som fullsatt i Peter Stormare-salen i Kulturhuset. Föreställningen Bakis i burkan har turnerat i flera år, Zinat är känd från film, från tv och för tre år sedan debuterade hon som författare med boken Fjäril i koppel. Hon var första kvinnan i Sverige med rätt att skämta om burkan, om kvinnors villkor och orättvisor. Sa jag rätt att skämta? Ja, för oss som sitter i publiken är det en självklar rätt, för många andra människor är hon särdeles provocerande, ett hot. Om det är fler kvinnor än män vid borden framför scenen ser jag inte, men jag anar att det är så. Det behöver man inte ha en professorstitel för att räkna ut.

Först kommer Zinat ut på scenen som Ulrika, en svensk, småkorkad (ja, ursäkta, men mitt fördomsfulla jag säger att hon är det) kvinna från Vingåker. Sen gör hon ett första klädbyte och kliver in som Zinat, nu täckt av fladdrande svart burkatyg. Hon skämtar om sin persiska bakgrund, om sin skarpa, blåblodiga mormor som föraktar Zinats brokiga släkt på pappans sida. Hon berättar om hur det kändes att bo som ung och utvisningshotad i Kiruna och byter om en tredje gång, kommer in som den coola, tjusiga kvinna hon också är, med utslaget hår och röda läppar. Hon berättar om sitt jobb som syo-konsulent och mamman i Rinkeby som skriver i breven till släktingarna i Iran att Zinat ska bli läkare.

Jag tänker att det här har hur många bottnar som helst.

Jag tänker att det måste vara en svår konst att få ihop alla delarna, som burkan och den persiska bakgrunden med Kiruna och syokonsulenter i Rinkeby. Men hon fixar det, ingenting är lätt och lagom och tur är väl det.

Jag tänker också att aldrig får ett allvar sådan tyngd om man vågar skämta om det först.