Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skälvande hus var inte jordskalv

Om ditt hus börjar skälva kan det vara en jordbävning. Men mellan hösten och våren kan även temperaturväxlingarna ge skakningar i huset.

En läsare hörde av sig till tidningen och undrade om det kunde vara ett mindre jordskalv i Hudiksvall vid klockan sex på söndagseftermiddagen. Vi ringde till seismologen Reynir Bödvarsson på institutionen för geovetenskap vid Uppsala Universitet.

– Nej, det var inte jordskalv i Hudiksvall då. Men mellan hösten och våren kan temperaturskillnaderna göra att det blir sättningar runt hus. Och de kan upplevas som jordskalv, säger Reynir Bödvarsson.

Fyra områden i Sverige som har ett större antal jordbävningar är kusten utanför Hudiksvall, i en sträcka från norra Uppland och norrut. I norra Lappland har trakterna kring Kiruna också fler skalv än riksgenomsnittet. I Kattegatt och runt Vänern finns också en högre aktivitet.

– Det är de tektoniska plattorna i jordskorpan som spelar in. En annan faktor är landhöjningen, säger Reynir Bödvarsson