Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skalbaggen som individ

/

I det för säsongen nyöppnade Kulturmagasinet på Wij trädgårdar finns massor av skalbaggar att förundra sig över.

Annons

Passerar man Studenternas trädgård på Wij ligger en vacker lada, eller magasin. Nytt för i år är att det används som utställningslokal.

Här visar skulptören Erik Persson sin "hyllning till de minsta. De vackra, de förbryllande, de små brutna och brända", som han förklarar i sin inledning till utställningen.

Erik Olof Persson är född 1979 i Bromma. Han är utbildad skulptör vid Göteborgs konstskola och bor numera i Ådalen, Ångermanland.

Sina skulpturer gör han i trä, metall och hittegods.

Skulpturerna på Wij väcker många känslor. Den första reaktionen, åtminstone min, är att fråga sig om han skulpterat skalbaggar som finns i verkligheten, ungefär som man täljer fåglar. Sedan man lugnt kan konstatera att skalbaggarna helt är hans egna skapelser, finns det en chans att se baggarna som de individer han har gjort dem.

Med stor skicklighet och noggrannhet har han tillverkat varje skalbagge framför allt i trä. Jag imponeras av hur han lyckats få lackerna att både glänsa och se så där hårda och oförstörbara ut att skalbaggarna ger ett odödligt intryck.

Men det är lekfullheten och känslan för varje litet kryp som är utställningens största upplevelse. Det han i materialbeskrivningen kallar för hittegods är rostiga urverk och annat mekaniskt som kan sticka upp mellan vingarna och visa att skalbaggen sträva framåt här i livet.

Framför allt alla olika variationer av ben och känselspröt kunde jag inte titta mig mätt på.

Utställningen pågår in i september, så länge Wij trädgårdar har öppet. Den är värd den extra promenaden.

Annons