Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skägg – en plikt

Kan man ha skägg, så ska man ha det, tycker John-Olov Erickson i Forsa, skäggentusiast som numera tillverkar sitt eget skäggvax.

Ska man kategorisera John-Olovs egna skägg, så kan man nog hävda att det är ett så kallat biker-skägg.

– Jag får ofta frågan "vad kör du för något?", och det är ju för att folk ser mitt skägg och tror att jag är en biker, berättar John-Olov själv.

Men nu håller han faktiskt på att skaffa mc-kort.

– Det får bli en accessoar till skägget...

John-Olov har haft skägg sen han var arton år, i sommar fyller han 40. Men fram tills för fem år sen handlade det bara om ett "vinterskägg".

– När snön kom slutade jag raka mig. Men sen rakade jag alltid av mig det på nyårsafton igen.

TIlls för fem år sedan, alltså. Nu växer och frodas skägget och längre får det gärna bli, tycker John-Olov.

Skägg är trendigt, det räcker att sticka ut näsan framför dörren för att se att allt fler har skägg, men John-Olov ser det ändå inte riktigt som en trend.

– Det är en livsstil. Och jag tror att jag ser skägg på ett annat sätt nu, lägger märkte till andra skägg. Det finns faktiskt en skäggnick, alltså att man hälsar på andra med skägg, med en liten nickning. Det är mycket respekt inom skäggvärlden!

Det finns olika typer av skägg – yviga tomteskägg, formklippta getskägg, bikerskägg och renässansskägg, finns det något skägg John-Olov inte gillar?

– Jag har hittills aldrig råkat på en skäggtyp jag inte gillar. Men det är inte snyggt när de är ovårdade, rufsiga eller toviga.

För omkring ett år sedan började John-Olov tänka på det här med produkter till skägget. Men han gick inte den vanliga vägen, det vill säga köpte något, utan han började i andra änden.

– Jag har en kompis som är biodlare, så jag fick en bit bivax av honom, och sen tänkte jag "hur svårt kan det vara" och googlade fram lite recept.

Efter tio-tolv modifieringar av recept hade han sina egna tre första burkar vax färdiga. Tanken var att han själv skulle ha en burk, och att två skäggiga vänner skulle få varsin. När han la ut bilden på Facebook fick han genast förfrågningar om beställningar på åtta burkar till.

I mars drog han i gång sitt företag, som hittills har sålt omkring totalt 300 vaxburkar och oljeflaskor.

Det är dock mest en bisyssla, men en viktig och en som ligger John-Olov varmt om hjärtat, det märks när han pratar om det.

– Det tar ett tag och är lite pyssligt, men när en kund hör av sig och är nöjd och tacksam så blir man så glad. Jag är lite sentimental av mig så det gör mig jätteglad. Och jag själv använder produkterna varje dag.

Totalt lägger John-Olov ett par timmar om dagen på att hänga i flera olika skägg-grupper på Facebook.

– Det är en bra och viktig gemenskap. Vi diskuterar det mesta, inte bara skägg, men vi håller oss från politik.

Vad ÄR det då som är så speciellt med skägg? Varför vill man ha ett?

– Det känns som ett tecken på manlighet. Könsrollerna luckras upp allt mer, och skägget kanske är ett sätt att hålla kvar något av det. Skägget hävdar det manliga. Och numera är fler män modemedvetna, skägget är en slags accessoar man kan göra något med.

John-Olov menar att flera i bekantskapskretsen skaffat skägg på grund av honom.

– Jag har uppmuntrat, och sagt åt dem att ge det en månad. Det vill jag egentligen säga till alla. Har man skäggväxt och kan odla skägg, så ska man ge det åtminstone några månader. Det är en nästan en skyldighet!