Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadskjuten björn i Hertsjö

Utanför Hertsjö i Bollnäs skadesköts en björn för snart en månad sedan. Ännu har inte björnen hittats och det kan vara säkrast att ta det lite extra försiktigt om man vistas i skogarna söder om Hertsjö.

- Det gäller att vara extra observant och ge sig till känna om man är ute i skogen, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Hansson

Men så länge man inte sätter björnen i ett pressat läge tror han inte att faran är särskilt stor. Det krävs fler faktorer än människors blotta närvaro för att riskerna ska öka.

- Självklart är riskerna förhöjda, säger han. Men att gå så långt som till att säga att det är farligt att vistas i markerna vill jag inte gå. Björnen måste hamna i ett pressat läge för att bli farlig.

Det var under den nyss avslutade björnjakten som en björn påsköts utanför Hertsjö den 23 augusti. Björnen återfanns aldrig, men enligt jägarens berättelse och länsstyrelsens kontroll av platsen tyder allt på att björnen träffades av skottet. Ytterligare två björnar har skadeskjutits under årets jakt i Gävleborg. En i Ljusdals kommun och en utanför Sandviken, fast den i Ljusdals fälldes några dagar senare.

- Det är en tråkig effekt av björnjakten att det här kan inträffa, säger Daniel Hansson. Men överlag tycker jag att årets björnjakt har skötts på ett snyggt sätt. Det är egentligen bara en incident utanför Ockelbo där en hona fälldes. Efteråt visade det sig att hon hade tre ungar och det är omöjligt att veta om de klarar vintern själva.

Men han poängterar också att det många gånger är svårt för jägarna att veta om björnen har ungar eftersom honans första impuls, när hon blir medveten om att hon jagas, är att gömma undan ungarna.