Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadorna efter betande älg ökar

Betesskadorna efter älg ökar, visar Skogsstyrelsens senaste inventering.

På flera håll i länet har skadorna stigit till mycket höga nivåer. Branschen har som mål att 80 procent av tallskogen ska vara oskadad när de passerar älgens beteshöjd. Men för flera områden ligger den siffran under 40 procent.

– På ett ställe i Hälsingland har vi en markägare som fått 95 procent av sin skog sönderbetad. Jag tycker det ser ut som att vi har byggt upp en stark älgstam igen, säger Kenneth Lindström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och den som lett arbetet med rapporten.

Under stränga vintrar med mycket snö vandrar älgarna till vinterbetesplatser. Det leder till att områden dessa betas under längre perioder med större skador som resultat. De senaste vintrarna har varit både hårda och snörika vilket lett till att älgarna behövt ännu mer foder. Så har skett de senaste två åren.

Målet för älgvården i länet är att skapa en livskraftig älgstam av hög kvalitet, med hänsyn till betestillgången och berörda näringar. Älgjakten ska vara stämmas av mot produktionen och ska genom lämplig avskjutning anpassas till fodertillgången. Men enligt Kenneth Lindström på Skogsstyrelsen är det inte alltid som jaktlagen fyller sina kvoter.