Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skador för miljoner på Vågbroskolan

Vågbroskolan vandaliserades natten mot lördag

Ungdomar proppade igen handfaten med papper och vred på kranarna.

Enligt kommunens fastighetschef Mats Hedman rör det sig om vattenskador i miljonklassen. Men skolan kommer att vara öppen som vanligt.

Annons

Det är lördag och klockan har passerat elva när vi anländer till Vågbroskolan. Ute på skolgården står Mats Hedman och pratar i mobilen. Han behöver ha nycklar för att komma in i skolan.

– Det är förjäkligt, det här kommer att kosta mycket pengar, säger han när han pratat färdigt.

Mats Hedman har varit där på natten och vet hur det ser ut.

– Det är inte bara vattenskadorna, ungdomarna har brutit upp skåp och kastat ut böcker på golven, klottrat och vält omkull stolar och bord. Rent sabotage kallar jag det här.

Han berättar att ungdomarna tog sig in i skolan någon gång under fredagskvällen genom att kasta in ett cykelställ genom ett fönster på högstadiedelen. Sedan har de gått upp på andra våningen och proppat igen fyra handfat med papper och vridit på kranarna.

Hur länge vattnet runnit vet han inte, men det kan röra sig om tre till sex timmar.

– Securitas blev utkallad klockan tio på kvällen, när de kom hit såg de att en dörr stod öppen, de stängde den och åkte därifrån. Hade de gått in hade de sett hur det såg ut, säger Mats Hedman.

Det märks att han är irriterad över deras handlande och säger att han ska ha ett samtal med dem i början på veckan. Nu blev det i stället så att vattnet fick fortsätta att rinna till midnatt då vattenlarmet gick i gång. Då först kontaktades kommunens driftchef, skolans rektor Michael Andersson, polis och räddningstjänst.

– Räddningstjänsten har dammsugit upp vatten hela natten, ändå är skadorna stora, säger Mats Hedman.

När driftchefen Joakim Jonsson kommer med nycklarna får vi se förödelsen med egna ögon. Det mesta av vattnet är visserligen borta, men det går att se att det trängt sig ner genom golv och tak och från ett betongtak i hemkunskapssalen droppar det fortfarande.

Vid elevskåpen på andra våningen ligger läroböcker i vattnet och på väggarna i korridorerna har ungdomarna klottrat "hora" och "inbrott" på flera ställen. Det är det som gör Mats Hedman säker på att det rör sig om ungdomar, kanske några av skolans elever rent utav.

– En polisanmälan är gjord och vi kommer att ta kontakt med försäkringsbolaget omgående. Nu är det bara att hoppas att de får tag i ungdomarna. För det här kommer att bli dyrt, jag skulle tro att det rör sig om miljonbelopp. Och precis som när en elev brände ner skolan i Ljusne kommer vi att ställa skadeståndskrav, säger Mats Hedman.

Under tiden vi är där anländer även personal från Ängabyggen och Polygon. Det är de som ska sköta sanering och eventuellt byte av väggar och golv. Men först måste de ställa upp torkar för att rädda skolans inventarier.

– Under veckan kommer vi att göra en noggrannare undersökning. Men jag kan se med blotta ögat att det handlar om stora vattenskador, säger Stefan Dahlberg på Polygon.

Trots skadorna så kommer inte skolan att stängas. Lektionerna kommer att hållas som vanligt även om det blir bullrigare och stökigare under den tid saneringsarbetet pågår.

När vi når skolans rektor Michael Andersson på telefonen bekräftar han att det är så det blir. Men han är långt ifrån glad.

– Det som har hänt är förjäkligt rent ut sagt. Eftersom jag är bosatt i Gävle har jag inte varit dit själv, men jag har fått utförliga rapporter och pratat med både polis, räddningstjänst och kommunala tjänstemän.

Även han tror att det är ungdomar som ligger bakom eftersom ingenting av värde saknas.

– Det här handlar enbart om ren förstörelse. Jag kommer prata med eleverna om vad som hänt eftersom jag vet många mår dåligt. Vi har en fantastisk bra skola och så händer det här, säger Michael Andersson.