Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skådespelarna tjänar inte lika mycket

(Uppdaterad kl. 11:13) När Glada Hudik-teatern uppträder med sin Elvisföreställning får de utvecklingsstörda skådespelarna 920 kronor per föreställning. Teaterns ledare Pär Johansson får betalt nästan tio gånger så mycket.

Glada Hudik-teaterns Sverigeturné 2011 startade i Visby i februari och ska enligt planerna avslutas den 21 oktober på Cirkus i Stockholm. Då ska Toralf Nilsson stå på scen igen som Elvis, en insats Hudiksvalls kommun betalar honom 920 kronor för. Precis lika mycket får även de andra utvecklingsstörda skådespelarna. Verksamhetsledare Pär Johansson får 8 500 kronor per föreställning, ett ekonomiskt tillägg som kommunen betalar och som inkluderar arbetet han har haft med att skriva manus, regissera och spela olika roller i Elvisföreställningarna. Enligt Pia Andersson, chef för omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun, ingår det inte i hans ordinarie anställning.

Men det är inte bara Pär Johansson som får bättre betalt än de utvecklingsstörda skådespelarna. De professionella skådespelarna som anlitas, exempelvis Alexander Stocks, får 4 600 kronor per föreställning samt 1 100 kronor per repetitionsdag före nypremiär och 2 000 per produktionsmöte eller motsvarande (heldag).

Pär Johansson förklarar att de utvecklingsstörda skådespelarna betalas enligt Teaterförbundets avtal.

– Vi har utgått ifrån privatteatrarnas kollektivavtal. Då är 816 kronor den lägsta ersättningen och vi har lagt oss på 920 kronor, den bedömningen har vi gjort, säger han.

Enligt Teaterförbundet ingår repetitionsersättning alltid i deras kollektivavtal, men en sådan ersättning får inte de utvecklingsstörda skådespelarna – till skillnad från de professionella.

Pär Johansson säger att de utvecklingsstörda skådespelarna i grunden lever på sina pensioner och att den inkomsten skulle påverkas om man hade valt att betala ut en högre lön.


 Läs den fullständiga artikeln i Hudiksvalls tidning.