Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skådespelaren Kenne Fant är död

Skådespelaren och regissören Kenne Fant har gått ur tiden. Han är främst känd för sina många teater- och filmprojekt och fortsatte att skriva in i det sista.

– När jag pratade med honom för några dagar sedan så berättade han att han satt i sin skrivarlya och var så glad för att han kände sig så frisk och stark och att han var uppe klockan halv sju och skrev varje morgon, berättar brorsonen Michael Fant för TT.

Kenne Fant hade nyligen arbetat med pjäsen "Brevet till Hitler" och skrev nu på en bok om sin hustru Janine Fant, som gick bort 2013.

Han föddes 1923 och gjorde sin skådespelardebut 1946. Sju år senare tog han för första gången plats i regissörsstolen. Han gjorde bland annat 1962 års "Nils Holgerssons underbara resa" med Sven Lundberg och Max von Sydow i rollerna. 1975 regisserade han "Monismanien 1995", efter sin egen pjäs.

Mellan 1963 och 1980 var Kenne Fant vd för Svensk Filmindustri. Därefter har han framför allt varit verksam som författare, bland annat till en rad fiktiva romaner om bland andra Raoul Wallenberg ("R", 1988) och Alfred Nobel ("Alfred Bernhard Nobel", 1991).

Även hans bror George Fant (1916–1998) var skådespelare, regissör och teaterledare.

Kenne Fant blev 93 år gammal.