Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadegörelsen på skolorna i Bollnäs kommun kostar miljoner

25,6 miljoner kronor. Så mycket kostade skadegörelsen i de kommunala skolorna i Bollnäs förra året. Men mörkertalet kan vara stort.

Under 2015 bokförde Bollnäs kommuns skolor skadegörelse för nästan 26 miljoner kronor. Hittills i år har skolorna bokfört skadegörelse för 9,3 miljoner.

Läs också: Personal om skräp och nerkissning på Vågbroskolan: "Jag vill inte vara en gnällgubbe"

En av skolorna som har problem med skadegörelse är Kilafors skola. Anna-Lena Lagergren Bäckström, biträdande rektor, tror att det eftersatta underhållet kan bidra till skadegörelsen inne på skolan.

För skolan som byggdes för drygt 20 år sedan är märkbart sliten eftersom den aldrig renoverats.

– Det är ju eftersatt och det är klart att om det redan är hål i murbruket är det lätt att pilla upp det ännu mer, säger hon.

Att skolans elevskyddsombud nu aktivt jobbar med att försöka få stopp skadegörelsen ser hon som positivt.

– Det är ett jättebra initiativ, tycker hon. Problemet med skadegörelse är inte bara under skoltid i Kilafors, utan den mesta skadegörelsen sker när skolan är stängd.

Bland annat har det nyligen eldats på skolgården och enligt vittnen ska det vara äldre och tidigare elever på skolan som ligger bakom det.

– Vi har också en kåta i vad vi kallar skolskogen. Nu är det nog tredje gången som jag polisanmäler skadegörelse där, berättar Anna-Lena Lagergren Bäckström.

Under sommaren ska det målas om på Kilafors skola och ventilationssystemet ska bytas ut i en av byggnaderna. Men Anna-Lena Lagergren Bäckström vågar inte riktigt tro att renoveringen blir av förrän hon ser resultatet.

– Det är mycket löften. Vi blev lovade en ny skolgård, och det fick vi men den blev inte alls som den utlovats. Och förra året skulle skolan egentligen totalrenoveras, så jag ropar inte hej än.

Läs också: Efter kritiken – nu ska säkerheten på skolgården i Kilafors bli bättre