Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skabb sprids bland vargar

Skabbangripna vargar har påträffats i ett revir mellan Dalarna och Gävleborgslän – och fler fall är att vänta.

Under måndagen skulle ett alfapar och en valp i Kukumäkireviret märkas. Delar av reviret ligger inom Ovanåkers kommun. De tre vargarna visade sig vara kraftigt angripna av skabb.

– Vi har en rävskabbsepidemi i Norrlans just nu, så det är ju ganska naturligt att också vargar blir smittade, säger Hans Nordin, naturbevakare Länsstyrelsen Gävleborg.

När vargar drabbas av skabb är förloppet det samma som hos rävar. Klåda och håravfall är två signifikanta symptom.

– Det kan vara allvarligt och få en dödlig utgång, men oftast läker skabben ut av sig själv. Just de här vargarna verkade vara i bra kondition, men det är för tidigt att säga vad utgången blir, berättar Hans Nordin.

En mild vinter är i alla fall en fördel för de drabbade vargarna. Det gör att förlusten av päls inte behöver bli lika allvarlig som under en sträng vinter.

Eftersom skabbepidemin är pågående kommer sannolikt fler vargar att smittas. Rävskabb är också en av de vanligaste och farligaste hudsjukdomarna bland hundar.