Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi orka byta glödlampor?

/

Nu är det sextionio dagar kvar tills att miljötoppmötet i Köpenhamn startar. Då ska ett nytt globalt klimatavtal undertecknas. Helst av alla länder. På hela jordgloben.

Annons

För det räcker inte med det vi gör själva. Som att byta glödlampor. Det krävs ett globalt avtal för att minska utsläppen. Alla vi ska visserligen hjälpa till. Men kommer inget avtal på plats efter Kyotoprotokollet så kan vi källsortera hur mycket vi vill. Det räcker inte.

Men det jobbas förbrilt inför mötet i december. Det har varit en diger lista av möten inför Köpenhamnsmötet.

Miljöministrar, energiministrar, finansministrar och statsministrar från världens olika hörn. Alla har träffats i olika grupperingar. Mest intensivt under det senaste halvåret.

Ett exempel var i att Sverige, i somras, var värd för ett toppmöte där alla EU:s energi- och miljöministrar samlades för att diskutera EU-ländernas bidrag till klimatet.

Nu har också det kanske viktigaste mötet av alla, G20 ländernas toppmöte i Pittsburg i USA, avslutats. Det samtidigt som FN:s klimattoppmöte i New York genomfördes.

Inget av dem gav dock de resultat som var tänkt.

Men så brukar det visserligen vara i förhandlingar. En uppgörelse kommer närmare slutet än början av förhandlingen.

Kanske är det till och med för optimistiskt att tro att det blir en överenskommelse i Köpenhamn. Det tidigare Kyotoavtalet kom inte till på mötet i Kyoto. Utan ett år senare.

Så vad förhandlar man om? Framförallt pengar.

Hur mycket pengar som de rika länderna ska ge till de fattigare för att ställa om sin energiproduktion och minska utsläppen av koldioxid. Målsättningarna i klimatfrågan är kopplade till stora kostnader.

Lite synd är det att det är 2009, och inte 2007.

För några år sedan var det folkliga trycket i klimatfrågorna betydligt större. Al Gore åkte runt jorden och missionerade med sin film "En obekväm sanning".

FN:s klimatpanel IPCC kom med sin rapport om klimatförändringarna och Tony Blair beställde Sternrapporten som visade på de enorma kostnaderna för att inte göra något i klimatfrågorna.

IPCC:s rapport, som fastställde att det är människans påverkan som är orsaken till förändringarna i klimatet, bidrog till att klimat- och miljöfrågorna blev två sidor av samma mynt.

Och eftersom det måste till beslut av politiker för att komma överens är den folkliga opinionen enormt viktig.

För att påverka opinionen inför Köpenhamnsmötet hade en ny film premiär i veckan, Age of Stupid. Den handlar om vad som kommer hända om inget görs, porträtterat genom människoöden. Målet är att "inspirera en 250 miljonerspublik över hela världen".

Om filmen lyckas påverka återstår att se.

Men något behövs. För just nu är det trögt.

Om inga bättre resultat kommer fram under mötet i Köpenhamn så spelar våra byten av glödlamor ovanför matbordet inte så stor roll.

Det måste till något större än så.

Mer läsning

Annons