Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi inte ha några förtroendevalda?

Ledaren i Hudiksvalls Tidning ledare den 27 april är en av de märkligare jag läst på denna sida. Visserligen går den runt i alla Hälsingetidningarna med samma innehåll, men det höjer därför inte kvalitén på stycket.

Vad kan Hudiksvall lära av Bollnäs är frågan och sen börjar ledarskribenten skriva om att det nu minsann är nödvändigt att i Hudik, lika som i Bollnäs, se över den politiska organisationen. Jag kan då upplysa om att vi Hudiksvall inför denna mandatperiod gjorde en stor organisationsförändring och att vi nu utvärderar den för att se vilka förändringar som behöver göras inför nästa mandatperiod.

Sen går ledarskribenten på och försöker göra den pågående ekonomiska krisen i kommunerna till en fråga om att det finns för många politiker. Snälla nån. Krisen vi upplever nu beror på att arbetslösheten ökar kraftigt, att skatteunderlaget sjunker och att vi befinner oss i en global svår lågkonjunktur. Det vet nog alla som läser tidningar och följer nyhetsrapporteringen via TV och Radio.

Det är verkligen ett lågvattenmärke av en ledarskribent att försöka skylla detta på att vi har en representativ demokrati i Sverige.

Vad är alternativet? Vad ska vi ersätta folkvalda fullmäktigeförsamlingar med? Ska vi inte ha några förtroendevalda som är människornas företrädare i systemet? Vem skall sätta mål, göra prioriteringarna och föreslå förändringar och jobba för utveckling av kommunerna om vi inte har förtroendevalda som gör det jobbet?

Det är lätt att angripa den representativa demokratin och de förtroendevalda men då bör man nog också, om man är seriös, tala om vad vi skall ersätta den med.

 

Kommunstyrelseordförande i Hudiksvall och förtroendevald fullmäktigeledamot