Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi ge till tiggarna?

Tiggeri är en företeelse som vi mött på utlandsresor eller möjligtvis i Stockholm, men den senaste tiden har antalet tiggare ökat i Hälsingland. Frågan är, ska vi ge till tiggarna?

– Jag har faktiskt gett pengar, för jag tycker så synd om dem. Men nu står dom överallt och det börjar kännas litet mycket, säger Hossei Seddiqi, Iggesund.

I en Novus-undersökning som TT låtit göra vill 56 procent av de tillfrågade se ett förbud mot tiggeri. Bara 23 procent tycker att det är en dålig idé. Fram för allt äldre människor upplever att tiggeri gör deras tillvaro mer otrygg. Men många reagerar också genom att tycka synd om människorna som tigger.

När välfärdssamhället byggdes upp inkluderades därför sociala insatser som gav människor hjälp med bostad och uppehälle. På sextiotalet hade tiggeriet upphört och förbud ansågs onödig. Tiggeri har inte varit olagligt sedan lösdriverilagen avskaffades 1964.

Statsvetaren Bo Rothstein hävdade i december på DN debatt, "att straffa dessa svårt utsatta, socialt utslagna och uppenbart nödlidande människor strider mot vår humanitet och rättskänsla. Samtidigt måste det stå klart att mera allmosor och fortsatt gatutiggeri inte kan vara lösningen på dessa människors sociala misär." Han föreslog därför ett förbud mot att ge pengar till tiggare, i likhet med förbudet mot sexköp.

Gävleborgs riksdagsledamot Lars Beckman (M) föreslog i augusti förra året att själva tiggeriet skulle förbjudas och att det skulle bli kriminellt att utnyttja människor för tiggeri.

Tiggare kan vara offer för människohandel och får inte behålla pengarna vi skänker. Så formuleras ett ofta förekommande argument till varför vi inte ska ge pengar till tiggare. I vilken utsträckning människohandel förekommer är oklart, men i den grupp rumäner som nu befinner sig på Moheds camping och tigger i bland annat Hudiksvall, var det ingen som ville ha polisens hjälp att återvända till sitt hemland uppger Lars Fredin vid Gävleborgspolisen.

Lars Fredin blir allt oftare kontaktad av butiksägare som undrar vad de kan göra för att få bort tiggarna. Inte så mycket, är svaret.

Tre rumänska kvinnor åtalades för tiggeri i Södertälje, men när domen föll för några veckor sedan ogillades åtalet. Åklagaren åtalade för brott mot den lokala ordningsstadgan, som i Södertälje säger att den som vill samla in pengar på offentlig plats måste ha polisens tillstånd.

Tingsrätten friar de tre med motivering att de ägnat sig åt "passiv penninginsamling" och därför inte behövde polisens tillstånd.