Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska tillfälliga toalettbesök få avgöra?

/

Kent Härstedt, Per Westerberg, Per Westerberg, Per Westerberg, Kent Härstedt.
Namnen ringde i öronen efter gårdagens omröstning om riksdagens talman.
Hela 347 gånger fick Mona Sahlin, tillfälligt arbetande som riksdagens ordförande i kraft av vice ålderspresident, säga namnen på de två kandidaterna.

Annons

Och det blev Per Westerberg, alliansens kandidat som tog hem segern. Ganska väntat.

Man kan tycka att talmansvalet har tagit lite väl stor plats i medierna de senaste dagarna. Men det var det första testet på hur det kommer att fungera under mandatperioden.

Inget är längre givet. Och det gav inte mersmak.

Från pressläktaren kunde man under den timslånga omröstningen betrakta en uppsluppen, och lite spänd, församling. Riksdagsledamöterna uppträdde ungefär som en busig skolklass – dock lite bättre klädda. Upprop och ryggdunkningar blandades med spänd förväntan på det första testet av den nya riksdagen.

Mona Sahlin fick tre gånger under omröstningen be riksdagsledamöterna om att vara tysta så hon kunde se till att allt gick rätt till.

Mest omtalad under gårdagen var den nyvalda vänsterpartisten, Christina Höj Larsen från Sundsvall, som råkade gå på toaletten när hon skulle rösta. Och den person från vänsterblocket som faktiskt röstade på alliansens kandidat och inte på Kent Härstedt. Eftersom det var en sluten omröstning vet ingen vem det var. Eller varför.

Men att det var en proteströst mot att de rödgröna nominerade en kandidat är ingen vild gissning.

Toalettbesöket, tillsammans med Thomas Bodströms frånvaro i USA och proteströsten gjorde att Per Westerberg hade blivit vald även utan Sverigedemokraternas röster.

Socialdemokraterna tog en, enligt Mona Sahlin, viktig strid om principer under gårdagen. Socialdemokraterna anser att det största partiet, inte det största blocket, borde ha rätt till talmansposten i riksdagen.

Det blir dock en smula ihåligt när det skiljer 0,6 procentenheter mellan S och M. Och av nomineringen att döma så handlade det snarare om att komma bäst ut ur det chickenrace som pågår mellan blocken.

Ingen vill bli den första att få stöd av Sverigedemokraterna. Inte ens passivt stöd.

Gårdagens övning blev en riktig flopp för oppositionen. Och en ännu större flopp för Sverigedemokraterna. Det blev inget inflytande för "det tredje blocket" som de själva kallar sig. Det är bra.

Bäst vore om de blev utan inflytande även resten av mandatperioden. Det känns dock inte värdigt att riksdagens beslut avgörs av tillfälliga toalettbesök och USA-resor.

Gårdagens omröstning måste i vilket fall som helst ses som en föraning av en mandatperiod i minoritet.

Mer läsning

Annons