Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska man straffa fulla föräldrar?

/

Idag börjar midsommarveckan. En vecka som för många är själva sinnebilden för den svenska sommaren.

Annons

Kanske den festligaste och skönaste av alla storhelger. Med midsommaraftonens blommor, fest och dans som kulmen.

Midsommarhelgen är förknippad med familjefest, dans och lekar med barnen, fiol, dragspel och folkdräkter på festplatserna och härlig sommarmat med bland annat sill och nubbe. Och svenska jordgubbar förstås.

Utan att på något sätt förta vare sig förväntningar eller glädje, finns det anledning att uppmärksamma en motion till nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s kommande kongress i Åre.

Motionen vill att det ska bli straffbart att berusa sig inför sina barn. Den lyfter fram ett allvarligt problem, men den bör ändå inte beviljas.

De allra flesta barn växer upp i hem där alkohol är en del av matkulturen. Och det är inget märkligt med det.

Det finns ingen anledning att upphöja absolutism till någon högre moralisk princip. Men det är viktigt att vara medveten om faran med alkoholen. På samma sätt som man som trafikant ska vara medveten om farorna i trafiken.

För den övervägande delen av familjer är detta inget större problem. Däremot börjar det bli ett problem när föräldrar tillåter, eller rent av köper ut, alkohol till sina tonåringar. Och riktigt allvarligt är det när föräldrar dricker så att de förlorar omdömet eller till och med tappar fattningen.

Alltför många barn i vårt land tvingas tidigt ta vuxenansvar för sina missbrukande föräldrar.

Över 300 barn ringer dagligen Bris, Barnens rätt i samhället, varje dag. Varje dag! I flera av dessa samtal finns föräldrarnas alkoholbruk eller missbruk med som en del av problematiken.

Ändå är det inget bra förslag att kriminalisera föräldrar som berusar sig inför sina barn.

För det första är det svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra när drickandet övergår i berusning. Den enda som kan avgöra det är barnet med sin subjektiva upplevelse. Men det ska gå långt innan ett barn anmäler sin förälder. Oftast är de lojala. Kanske alltför lojala.

För det andra är det inte straff som behövs om föräldrar dricker för mycket utan kontakt med socialtjänst och vård, vilket redan bör fungera.

I motionen heter det: "Däremot bör det införas ett lagrum som ger utrymme för skärpta straff i de fall där social misär uppdagas och där det uppenbarligen visat sig att vuxna varit berusade inför sina barn."

Social misär har aldrig botats med skärpta straff.

Trots att motionen bör avslås, är det en bra motion eftersom den uppmärksammar en problematik som borde väcka debatt, men som alltför ofta förbigås med tystnad.

Det som händer inom hemmets väggar eller i den nära umgängeskretsen har samhället inget med att göra. Det är sant. Till en viss gräns.

Men när barn mår dåligt eller rent av tar skada måste vuxna reagera. Och ytterst samhället. Men dessa möjligheter finns redan.

Att införa en lag mot berusning inför sina barn riskerar att skapa ett gungfly av godtycke och svåra gränsdragningar.

Däremot behöver många föräldrar säkerligen bli mer medvetna om att deras sätt att handla skapar mönster och påverkar barnen. Det gäller inte minst sättet att umgås med alkohol.

Varför inte diskutera detta i umgängeskretsen, föräldrar emellan, och hitta en gemensam hållning?

Varför inte rent av ha en del av familjefesterna helt alkoholfria? Vad tror ni barnen skulle tycka om det?

Och om det är bra för barnen är det väl knappast någon uppoffring?

Mer läsning

Annons