Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska inspirera till demokrati

Demokrati är en färskvara. Den måste ständigt läras in av nya generationer. Under Viktiga veckan besöker demokratiexperten Anette Dalqvist Söderhamn för att inspirera.

Det är inte första gången som Anette Dalqvist besöker kommunen. Hon har haft mer än ett finger med i spelet i utvecklandet av Viktiga modellen – Söderhamns metod för att lära och involvera barn och unga att delta i demokratiprocessen.

I vanliga fall är hon chef över nätverket Demokratiakademin där en lång rad organisationer är involverade. Under Viktiga veckan är hon i Söderhamn för att inspirera och föreläsa.

– Att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter är kommunens största uppdrag. I dag är jag här för att vara inspiratör och ge begriplighet åt demokratibegreppet . Det är en kompetensutvecklande insats. Det är viktigt att de som jobbar med Viktiga modellen känner sig trygga i teorin bakom, säger Anette Dalqvist.

Den stora utmaningen för Söderhamn – och alla andra kommuner – är att involvera barn och ungdomar i samhället, i politiken, föreningar, organisationer och partier.

– Vi ska inte ta demokratin för given. Det är en färskvara. Ungdomar måste få chans att lära sig vad krävs för att leva i en demokrati. Först då kan de också ta ansvar för sitt eget liv, säger Anette Dalqvist.