Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska Hårte skola bli sommarstuga?

Beslutet att för ekonomisk vinnings skull beröva Hårte by det som varit dess samlingspunkt i över 100 år är ovärdigt Svenska kyrkan. Hårte skola som privat sommarstuga känns omöjligt!

Kyrkofullmäktiges har beslutat att sälja Hårte skola på affärsmässiga villkor. Hårte skola byggdes av Jättendals socken och var i kommunal ägo tills Harmångers kommun 1959 fattade beslut att sälja skolan till kyrkan. Beslutet föregicks av skrivelse från kyrkan där man anger kyrkligt ägande vara den enda garantin för att skolsalen i Hårte skola för framtiden som hittills skulle komma att stå till förfogande som samlingslokal för samtliga inom Jättendals församling verksamma kristliga, ideella och ekonomiska föreningar.

Harmångers kommunfullmäktiges säljbeslut av 14/9 1959 § 53 består av tre delar:

försälja Hårte skola, Vik 2:3 till Jättendals församling för 4000 kronor,

som villkor för köpet skall gälla i kommunalnämndens protokol §138/59 angivna bestämmelse, det vill säga en detaljerad beskrivning att skolsalen skall vara tillgänglig för ortsbefolkningen,

uppdraga åt kommunalnämndens ordförande… och kommunalkamrerare … att underteckna erforderliga köpehandlingar.

Dessa herrar var oförsiktiga nog att inte skriva in villkoren i själva köpehandlingen. Det används nu av dagens kyrkopolitiker som anser sig kunna bortse från villkoren för köpet och omvandla Hårte skola till pengar.

Kyrkopolitikerna i Ilsbo var klokare än så. Där sålde kyrkan 1996 Hoglands skola till Hoglands Byalag för en symbolisk summa och skolan är därmed kvar och tjänar befolkningen. Det är väl ändå så att kyrkan i eget intresse bör agera så att den har befolkningens förtroende och respekt. Beslutet att för ekonomisk vinnings skull beröva Hårte by det som varit dess samlingspunkt i över 100 år är ovärdigt Svenska kyrkan. Hårte skola som privat sommarstuga känns omöjligt!

Tore Berglin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel