Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ska det vara farligt att arbeta?”

I dag är det Workers Memorial Day. Då hedrar facken dem som dött på sina arbetsplatser och kräver bättre arbetsmiljö. Förra året dog 44 människor på jobbet i Sverige, skriver två LO-företrädare.

I år har redan 17 personer mist livet. Ska det vara farligt att arbeta?

Bakom dödsolyckorna finns omständigheter som högt tempo, långa arbetspass, arbete på udda tider och ensamarbete. Riskerna ökar med otrygga anställningar, pressad upphandling, långa entreprenörskedjor och inhyrning. Ibland vet man inte vem som har arbetsmiljöansvaret. Sverige ska fortsätta arbeta för att reducera arbetsolyckor och arbetssjukdomar. De som förebygger olyckor bäst är skyddsombud. Utan dem skulle fler dö. Skyddsombuden borde vara självklara på alla arbetsplatser. Så är inte fallet. I Uppdrag Granskning kunde vi se arbetsgivare plocka bort skyddsombud. De bolag som motarbetar skyddsombud borde vara de som plockas bort och vägras rätten att finnas på svensk arbetsmarknad.

I dag kräver lagen ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete, vilket fungerar på mindre än hälften av alla arbetsplatser. Det är oacceptabelt. Företagen måste säkerställa att det finns på alla arbetsplatser.

Efter åtta bortkastade år med borgerlig politik, med kraftigt minskade anslag till arbetsmiljöverket och en nedläggning av arbetslivsinstitutet, har nu en socialdemokratiskt ledd regering äntligen förbättrat arbetsmiljöarbetet.  

• Regeringen har ökat anslagen till arbetsmiljöverket med 60 miljoner kronor per år vilket lett till 60 nya arbetsmiljöinspektörer. Dessutom kan Arbetsmiljöverket i år anställa 50 till.

• Regeringen har ökat anslagen till Regionala Skyddsombud (RSO) med tio miljoner kronor per år.

• Regeringen har stärkt upp forskning med totalt 55 miljoner kronor. Det finns nu tre prioriterade områden för regeringen. Det är att få igenom nollvisionen mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor (som borgarna och SD tidigare röstat emot). Det är att arbeta för ett hållbart arbetsliv. Det sista prioriterade området är att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Dessutom utreder regeringen ett Nationellt centrum för kunskap och utvärdering av arbetsmiljö. Vi människor spenderar en stor del av våra liv på jobbet, då måste också arbetsplatsen vara en säker plats. Det måste vara en rättighet för arbetstagare att trivas, utvecklas och ha hälsan i behåll. Ingen ska behöva dö på jobbet! I dag går våra tankar till de familjer som förlorat en anhörig.

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Lena Johnsson

vice ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel