Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska det infantila segra?

I tv-nyheterna drabbas vi av att se hur regeringen andäktigt samlats för att av kungen nådeligen få presentera namnet på ett nyfött barn, som aldrig kommer att ha någon som helst betydelse för Sveriges statsskick. 

Annons

Infantilismen har nu tagit över såväl regering, riksdag, etablissemanget, medier och det som kallas kulturelit men inte är det.

I dag behövs mer än någonsin författare som Kafka men kanske i ännu högre grad en Michael Bulgakov (Mästaren och Margarita, etcetera) med sin geniala absurditet. En slags absurditet som alltmer kännetecknar vårt lands styrande och etablissemang.

I Sverige går 60 000 av våra ungdomar mellan 18 och 30 år arbetslösa och flertalet utan någon som helst ekonomisk ersättning att leva av. En ännu större del av dem saknar bostad.

Hur skulle det vara om regering och riksdag samlades till ett rådslag för att radikalt förändra dessa ungdomars situation. Många av dem blir utslagna och missanpassade för livet, andra tar livet av sig, få av dem mår verkligt bra.

I stället ägnar politikerna sin tid åt pseudohändelser och infantiliteter. De som i ett program nyligen kallas kultureliten saknar i stort sett allt vad bildning heter och ägnar merparten av sin tid åt sådant som inte har verklighetsanknytning. Ja, det finns bland dem de som påstår att de aldrig läser böcker! 

Medan vård, skola, bildningsnivå hela tiden försämras vänder politikerna sig utåt som att där finns deras viktiga uppgifter – inte i Sverige.

Man stoltserar utåt över vilken fantastisk demokrati vi lever i. Faktum är att i Sverige har vi inte längre en reell demokrati, utan möjligen en formell sådan. Allt det som de tänker göra hemlighåller man till efter valet. Informationen före är i stort sett nonsens.

Det enda som kan få politikerna att vakna är att röstskolka, i annat fall fortsätter det som hittills. Kanske med en annan partikonstellation men som inte skiljer sig märkbart från tidigare.

Det politiska förfallet har inte varit större sedan vi införde demokrati vilken nu är död.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel