Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska den här betala för reformerna?

Den här veckan verkar vara vigd åt presentationer i symboliskt valda miljöer för regeringens partiledare.
Höstbudgeten är slutförhandlad och resultatet delas ut i omgångar till allmänheten.

Tio miljarder till kommuner och landsting. Fyra miljarder till rättsväsendet och polisen. En fortsatt satsning på kvinnors företagande. Mer lär komma.

Och i samband med att hela budgeten presenteras, om en dryg vecka, kommer garanterat en, dock liten, skattesänkning. Det kan man nog räkna med att moderaterna har förhandlat fram.

Vad gör då alternativet – oppositionen – medan guldregnet pågår?

Mona Sahlin och Tomas Östros passade på i veckan att presentera deras alternativ för Sverige.

Ny förmögenhetsskatt, höjd inkomstskatt och mer fastighetsskatt.

Det är socialdemokraternas recept för Sverige.

Dessutom presenterade partiet en ny jobbpolitik under gårdagen. Många punkter, men lite innehåll.

Visserligen låter det bra. "Vi vill omfamna entreprenörskapet som idé, bli bättre på att bejaka det positiva med att vara sin egen, ta till vara sin talang och våga utveckla den." det berättade Luciano Astudillo på en presskonferens i Stockholm igår.

Det första som slår mig är tanken på alla de som redan vill vara entreprenörer och ta vara på sin talang inom vården, omsorgen och skolan. Ofta kvinnor. Och alltid motarbetade av lokala socialdemokratiska politiker. I alla fall i Gävleborg.

Ibland är det långt mellan visioner och verklighet. Men det vore roligt om de nu skulle få chansen.

Men åter till alternativet. Skatten ska höjas för de som tjänar en miljon kronor och mer, enligt Mona Sahlin. Det ska ge pengar till satsningar. Frågan är bara hur mycket det ger? Sverige är inte direkt nerlusat av miljonärer.

Heller inte av människor med villor taxerade över 6 miljoner kronor - den andra gruppen som ska bidra till socialdemokraternas reformer.

Det blir inte mycket till satsningar om dessa två grupper ska stå för fiolerna. Utspelet av Mona Sahlin kändes varken nytänkande eller modernt. Och med tanke på att slaget om regeringsmakten kommer att stå i storstäderna känns utspelet än mer omodernt.

Men valrörelsen kommer, återigen, att handla om jobben. Framförallt om de som inte har något jobb.

Alliansen vann förra valet på jobben. Framförallt för att Socialdemokraterna fick stå till svars för de höga arbetslöshetssiffrorna. Och allianspartierna hade ett alternativ.

Den här gången kommer det vara allianspartierna som får stå till svars för arbetslösheten, som inte ser rolig ut.

Problemet för socialdemokraterna är att de knappast har ett politiskt alternativ.

Och då blir det svårt att vinna val.