Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska bilen bara vara för eliten?

Medan folkbilismen straffbeskattas ger vi bonus, bygger dyra laddstationer och ger fri parkering till den lilla elit som har råd med supermiljöbilar, skriver Lennart Bengtsson.

Göran Persson skriver i sina memoarer om sin uppväxt och om vilken frihet den första bilen gav hans familj. Med bilen kunde familjen upptäcka sin omgivning på ett helt nytt sätt. En hel del politiker samt ledarredaktionerna på DN, Expressen och DI tävlar nu om att döma ut bilen. I framtiden ska vi antingen inte resa alls eller så ska vi tvingas åka kollektivt.

Men för svenskarna fortsätter bilen och den frihet bilen ger att vara en framgångssaga. Att allt fler köper bil, trots enorma skatter. Det är denna utveckling som nu tyckareliten vill ska stoppas till varje pris. Räcker det inte med höga skatter måste gator och p-platser bort.

Nu ryker till och med en massa handikapptillstånd från folk som har svårt att röra sig. Att fler får möjlighet att själva bestämma över sitt resande kan inte accepteras. Folket måste tydligen ledas med fast hand.

Medan folkbilismen straffbeskattas ger vi bonus, bygger dyra laddstationer och ger fri parkering till den lilla elit som har råd med supermiljöbilar. Riksdagsledamöterna får fria resor och slipper trängselavgifter och annat jobbigt. Och snart ska bara denna bilelit få tillträde till våra städer. Vanliga bilar – och därmed vanliga människor – ska inte släppas in när kommunerna inför "miljözoner".

Detta är en fullständigt galen utveckling, som mer liknar Sovjet eller Nordkorea än ett demokratiskt land där alla ska med. Istället borde vi satsa på att fler får råd att köra och köpa en ny bil. Då får vi snabbare omsättning och förnyelse av hela bilparken. Det vore bra för miljö och bra för folket. Men, kanske inte lika bra för eliten som tvingas samsas i städerna med vanligt folk…

Lennart Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel